Tervetuloa Rauman Pitsiviikolle 23.-31.7.2022!

Tältä sivulta saat tietoa tapahtumavierailun onnistumiseksi. Täydennämme sivua Pitsiviikon lähestyessä.

Liikennejärjestelyt, saapuminen ja pysäköinti

Pitsiviikon tapahtumat keskittyvät Vanhan Rauman alueelle. Pitsiviikko vaikuttaa Rauman keskusta-alueen liikennejärjestelyihin. Tapahtuma-alueiden rakentaminen sulkee katuja ydinkeskustassa, vaikuttaa pysäköintiin ja siirtää paikallisliikenteen pysäkkien paikkaa. Tarpeellinen huoltoliikenne ja tonteille ajo on mahdollista tapahtuma-aikana. Tarkemmat tiedot julkaistaan hieman ennen Pitsiviikon alkua.

Rauman keskustaan voi saapua linja-autolla. Aikatauluja voi hakea Matkahuollon ja Onnibussin sivuilta. Lisää tietoa kaupunkiin saapumisesta löytyy Visit Rauman Liikenne-sivuilta. Kaupungissa liikkumista voi suunnitella paikallisliikenteen aikataulujen avulla.

Kaikki parkkipaikat ovat Raumalla joko ilmaisia tai parkkikiekon vaativia pysäköintipaikkoja. Rauman karttapalvelusta voit tutustua tarkemmin kaupunkialueeseen. Pysäköintipaikkoja autoille löytyy runsaasti ydinkeskustan ulkopuolelta.

Tapahtuma-alueelle kannattaa tilapäisistä liikennejärjestelyistä johtuen saapua pyörällä tai kävellen. Pyöräparkkeja löytyy tapahtuma-alueiden läheisyydestä.

Esteettömyys

Pitsiviikon tapahtuma-alue on Vanhassa Raumassa ja Kanalinrannan ympäristössä. Vanhan Rauman alue on osin vaikeakulkuista johtuen katukiveyksistä, mikä voi hankaloittaa esimerkiksi pyörätuolilla liikkumista. Vanhan Rauman katukivetykset ovat pientä sileää kiveä, samoin myös Rauman keskustan jalkakäytävät, mikä voi esimerkiksi pyörätuolissa istuessa tuntua epämukavalta.

Pitsiviikon aikana osa Rauman keskustan kaduista on suljettu kokonaan liikenteeltä. Tällöin autotiet, jotka ovat asfalttia, ovat kävijöiden käytössä ja mahdollistavat sujuvamman liikkumisen esimerkiksi pyörätuolilla. Tapahtuma-alue on laaja ja liikkuminen on helpointa kävellen. Pyörätuolit, lastenvaunut yms. ovat sallittuja.

Vanhassa Raumassa on liikkeitä ja ravintoloita, joissa esteettömyyttä ei ole voitu toteuttaa. Rauman kaupungin matkailupalveluiden kokoama Esteettömät kohteet matkailijoille -lista auttaa esteettömien kohteiden löytämisessä.

Ympäristö

Jokainen tapahtumakävijä voi huolehtia tapahtuma-alueen siisteydestä ja viihtyisyydestä laittamalla roskat roskiksiin ja keräysastioihin. Tapahtuma-alueelta löytyy useita roskien lajittelupisteitä. Alueella useassa vuorossa kiertävät siivouspartiot neuvovat tapahtumakävijöitä jätteiden lajittelussa.

Kaikki Pitsiviikon käyttämä sähkö on Rauman Biovoiman tuottamaa vihreää sähköä. Vihreän sähkön käyttämisen tapahtumassa mahdollistavat Rauman Energia ja Lännen Omavoima.

Ekokompassi

Rauman Pitsiviikko on mukana Ekokompassi-ympäristöjärjestelmässä. Pitsiviikolle on myönnetty virallinen Ekokompassi-ympäristösertifikaatti vuonna 2019. Ekokompassin saamiseksi tapahtuman ympäristövaikutukset on arvioitu ja niiden hallitsemiseksi on laadittu suunnitelma.

Tapahtuman ympäristökuormitusta pyritään pienentämään ympäristöohjelmalla, jolla on selkeät tavoitteet. Sertifikaattia varten tapahtumalle on myös laadittu uusi jätehuoltosuunnitelma.

Tapahtuman ympäristökuormitusta pyritään aktiivisesti pienentämään esimerkiksi mahdollistamalla jätteiden lajittelu, valitsemalla uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä sekä tekemällä vastuullisia ja ympäristöystävällisiä hankintoja.

Kävijät voivat vähentää omaa ympäristökuormitustaan lajittelemalla jätteensä ja suosimalla ympäristöystävällisiä liikkumistapoja kuten julkisia kulkuneuvoja, kimppakyytiä tai polkupyörää. Tapahtuma-alueella on helpointa liikkua kävellen.

Ekokompassi on Suomessa kehitetty ympäristöjärjestelmä, jonka tarkoitus on parantaa käytännöntasolla yritysten ja tapahtumien ympäristöasioiden hallintaa. Ekokompassi on jo lähes 30 tapahtumalla, 60 yrityksellä ja muutamalla virastolla. Lisää aiheesta voi lukea Ekokompassin nettisivuilta.

Löytötavarat

Pitsiviikon aikana kadonneita tavaroita voi tiedustella Rauman poliisiasemalta numerosta 0295 417 745. Puhelinaika ma–pe klo 9–16.

Pankkiautomaatit

Tapahtuma-alueella on pankkiautomaatteja Osuuspankin yhteydestä (Kauppakatu 1) sekä Kauppakeskus Wännissä (Nortamonkatu 10). Seuraavaksi lähimmät automaatit löytyvät Prismasta, K Citymarketista ja Pick n Paysta.

Lipunmyynti

Suurin osa Pitsiviikon tapahtumista on kaikille ilmaisia. Tapahtumakohtaiset hinnat ja maksutiedot on ilmoitettu ohjelmatekstin yhteydessä, mikäli tapahtumaan, näyttelyyn tai kurssille on sisäänpääsy- tai osallistumismaksu. Jos ohjelmatekstin yhteydessä ei ole mainintaa hinnasta, tapahtuma on maksuton. Pitsiviikon pihajuhlien iltakonsertteihin tehdään paikkavaraus Rauman kaupungin verkkokaupassa.