Ympäristötaide

Pitsiviikon juhlavuoden kunniaksi heinäkuussa Raumalle toteutetaan ympäristötaidetta. Taidemuseon sisäpihalle tulee nuorten tekemä ympäristötaideteos. Vanhan Raatihuoneen sisäpihalle taas rakentuu Pitsiverho-installaatio. Spärrin pihalla Vanhassa Raumassa julkaistaan pitsiteos Silmäpako.

Pitsiverho-installaatio

Pitsiverho-installaatio on tilataideteos, joka toteutetaan Vanhan Raatihuoneen sisäpihalle. Installaation ovat suunnitelleet katu- ja yhteisötaiteilijat Tuuli Huovila ja Essi Ruuskanen. Huovila ja Ruuskanen ovat aikaisemmin toteuttaneet yhdessä lukuisia katutaidemaalauksia ja myös ensimmäisen ison installaationsa ‘Lintukato’ osana Espoo-päivää Leppävaarassa. Huovila ja Ruuskanen ovat osa G-REX –katutaidekollektiivia, jonka lisäksi Ruuskanen kuuluu myös Street Art Vantaa –taiteilijakollektiiviin. Taiteilijat ovat saaneet Pitsiverho-installaatioon työskentelyapurahan Erkki Paasikiven säätiöltä.

Teos koostuu sadoista lahjoitetuista tai teosta varten tehdyistä pitsiliinoista, jotka ripustetaan Vanhan Raatihuoneen sisäpihalle luoden herkän, mutta näyttävän teoskokonaisuuden.

Tuuli Huovila ja Essi Ruuskanen kiinnittävät lasten sormivirkkauksia osaksi Pitsiverho-installaatiota

Nuorten ympäristötaideteos

Pitsiviikko ja Nuori Taide tuottavat yhdessä ympäristötaideteoksen Rauman taidemuseon sisäpihalle. Nuoret pääsevät itse toimimaan teoksen suunnittelijoina ja toteuttajina. Apua suunnitelmiin ja toteutuksiin saa raumalaiselta kuvataiteilijalta Paavo Paunulta, joka ohjeistaa projektin aikana videoiden ja etäyhteyden avulla.

Teos valmistetaan kotona ja yhteyttä muihin projektiin osallistuviin pidetään verkon välityksellä. Jokainen mukana oleva työstää oman osansa teoksesta luonnosta löytyvistä puumateriaaleista, kuten kepeistä, oksista ja risuista. Teokset voivat olla kirjaimia, sanoja, erilaisia rykelmiä, hahmoja tai mitä vain, minkä nuori taiteilija haluaa toteuttaa. Yhteinen teos rakennetaan Rauman taidemuseon sisäpihalle ja sen muoto määräytyy paikan mukaan. 

Nuori Taide on valtakunnallista kulttuurista nuorisotyötä, josta vastaa Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö. Toiminnan tarkoituksena on antaa nuorille tilaisuuksia esitellä omaa taidettaan, ilmaisuaan ja tekemistään sekä työskennellä alan ammattilaisten kanssa. Nuori Taide -toiminnan kotipaikka on Hyvinkäällä kulttuuritalo Villa Artussa, Lasten ja nuorten taidekeskuksessa. 

Kuinka voin osallistua?

  • Hakuaika on päättynyt!

Teos kasvaa ja muuttuu myös esilläoloaikaan, kun taidemuseolla järjestettävien työpajojen osallistujat lisäävät omat työnsä jo olemassa olevaan ripustukseen. Teoksiin liittyvät työpajat järjestetään heinäkuussa, jos voimassa olevat kokoontumisrajoitukset sen sallivat.

 

 

Spärrin pihalla pitsiteos Silmäpako

Pitsiviikon juhlavuoden kunniaksi myös yksityispihalla Vanhassa Raumassa julkaistaan tilataideteos heinäkuussa. Spärrin talon omistava Pekka Palmu kertoo, että Spärrin pihalle tulevan teoksen suunnittelu alkoi pari vuotta sitten. Tavoitteeksi asetettiin teoksen valmistuminen Pitsiviikon juhlavuotena. Teoksen suunnittelee ja toteuttaa taiteilija Tarmo Thorström 

Aikoinaan Palmun optikkoliikkeessä töissä ollut Arvi Ellmen sai luvialaiselta kalastajalta vanhan kalastusverkon. Teoksessa on osia myös tästä verkosta. Pitsitaiteilija Tarmo Thorström tuo teoksessa esiin merellistä ja pitsistään tunnettua Raumaa. Teoksen nimi Silmäpako kuvaa teosta ja sen moninaisuutta hyvin. Spärrin piha on tunnettu erilaisista tapahtumista, joita järjestetään kesän mittaan. Pihaan voi poiketa katsomaan teosta, kun portti on auki.