Esiintyjät

Juontajat:

Laura Ruohola.
Laura Ruohola

Laura Ruohola

Laura Ruohola on Pyhärannasta kotoisin oleva toimittaja, juontaja, bloggaaja ja Pitsiviikon vakiokävijä.

Hän on tullut yleisölle tutuksi muun muassa Yleisradion urheilutoimittajana vuosina 1995-2005 ja juontanut useita televisio-ohjelmia uransa varrella, kuten T.i.l.a.-sisustusohjelmaa ja Suomen kaunein mökki -ohjelmaa. Vuodesta 2018 lähtien Ruohola on ollut Suomen Keskustan viestintäpäällikkö.

Karri Laihonen

Karri Laihonen.
Karri Laihonen

Karri Laihonen on Eurajoelta kotoisin oleva Yleisradion toimittaja. Porissa pitkään asunut Laihonen pitää Raumaa kuitenkin kotikaupunkinaan ja hän on vannoutunut Lukon kannattaja. Pitsiviikko ja Mustan pitsin yö ovat olleet Laihoselle kesän kohokohtia jo nuoruudessa ja on hän toiminut muun muassa Pitsimissikilpailun tuomaristossakin vuonna 2009.

Esiintyjinä muun muassa:

Aarne Pelkonen trio

Pitsiviikko Liveä varten koottu kokoonpano Aarne Pelkonen trio esittää Suomen kauneimmat laulut -ohjelmiston. Esitys sisältää kappaleita Aarne Pelkosen Haavekuvia-albumilta sekä muita upeita lauluja ja instrumentaalinumeroita kesästä ja luonnosta.

Aarne pelkonen turkoosilla taustalla.
Aarne Pelkonen / Kuva: Inka Soveri

Pelkonen on raumalaislähtöinen baritoni sekä lied-, oratorio- ja oopperalaulaja. Hän on yksi sukupolvensa menestyneimpiä suomalaisia laulajia. Hän on työskennellyt muun muassa Saksassa Oldenburgin oopperassa ja toimii nykyään freelancerina. Pelkonen on voittanut urallaan muun muassa Sibelius-laulukilpailun vuonna 2015 sekä Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun vuonna 2013.

Aarne Pelkonen trion saksofonistina toimii Huittisista kotoisin oleva Emma-palkittu jazzmuusikko ja saksofonisti Jukka Perko. Perko on yksi Suomen tunnetuimpia jazzmuusikkoja ja hän on voittanut urallaan useita palkintoja nuoruudestaan lähtien. Perko on soittanut useissa omissa yhtyeissään vuosien varrella sekä muissa kokoonpanoissa, kuten Umo Jazz Orchestrassa, Dizzy Gillespie 70th Anniversary Bandissa ja Espoo Big Bandissa.

Aarne Pelkonen trion täydentää yhtyeessä pianoa ja harmonia soittava raumalaislähtöinen muusikko, säveltäjä ja musiikinopettaja Eero Grundström. Eero Grundström toimii Taideyliopiston kansanmusiikin tuntiopettajana ja on soittanut useissa kokoonpanoissa uransa varrella, kuten esimerkiksi yhtyeissä Sväng, Spontaani Vire, Crosscountry 50km, Ilona ja Huvina, Suomen Miesorkesteri, Sydänlaulu sekä Maria Kalaniemi duo/trio.

Alina Sudenlehti

Alina Sudenlehti.
Alina Sudenlehti / Kuva: Lennart Holmberg

Alina Sudenlehti on raumalaislähtöinen upeaääninen laulaja-lauluntekijä ja pianisti. Sudenlehti on esiintynyt Rauman Pitsiviikoilla yhtyeensä Old & Romancen kanssa sekä Rauman poikasoittokunnan ja Rauman soittokunnan solistina useita kertoja. Livessä Sudenlehti esittää omaa materiaaliaan, soolosovituksia Old & Romancen kappaleista sekä uusia julkaisemattomia kappaleita.

Anne Roininen

Anne Roininen on illan ohjelmassa nähtävän valoteoksen taiteilija. Roininen on tunnettu muun muassa kerrostaloihin tekemistään valoteoksista, joita on nähty pääkaupunkiseudulla, Seinäjoella, Porissa, Lahdessa ja Oulussa.

Häplänperän valittajat Sammallahdenmäellä.
Häplänperän Valittajat / Kuva: Meri Lehto

Häplänperän Valittajat

Häplänperän Valittajat on vuonna 1998 Raumalla perustettu 24 naisen energinen kuoro, joka kuviolausuen valittaa naisen elämään liittyvistä aiheista. Suomen ainoan kuviolausuntakuoron kapellimestarina toimii Kaija Ruoste. “Häplät” ovat esiintyneet eri tapahtumissa ympäri Suomen ja ovat olleet tuttu näky myös Pitsiviikoilla vuosien varrella.

Talon Orkesteri

Pitsiviikko Liven house band on raumalaisista muusikoista koottu yhtye Talon Orkesteri. Yhtyeen kokoonpanoon kuuluvat Rauman musiikkiopiston lyömäsoitinten lehtorinakin tunnettu Timo Koskinen (rummut), Seppo Kylänpää (basso) sekä The Stonewalls -yhtyeestä tutut veljekset, Jarno Stenvall (kitara) ja Tommi Stenvall (koskettimet). Talon Orkesteri viihdyttää kuulijoita läpi koko Pitsiviikko Liven vierailevien solistien kanssa.

Anni Rapala

Anni Rapala.
Anni Rapala / Kuva: Elli Halonen

Anni Rapala on raumalainen musiikkiluokkien kasvatti, nykyään laulaja ja opettaja. Rapala on yleisölle tuttu The Stonewalls -yhtyeestä.

Pitsiviikko Livessä Rapala esiintyy yhdessä perheensä ja Talon Orkesterin kanssa. Ohjelmistoon kuuluu kappaleita niin jazzin, soulin kuin funkinkin genreistä.

Lauri Ketonen

Lauri Ketonen.
Lauri Ketonen / Kuva: Viachselav Vinokurov

Lauri Ketonen on musiikkiteatteriin erikoistunut näyttelijä ja laulaja.Talon Orkesterin solistina menevää ohjelmistoa esittävä Ketonen on raumalaisille tuttu kasvo. Hän on näytellyt ja ohjannut Raumalla eri kokoonpanoissa useaan otteeseen vuosien varrella. Hän on ollut mukana Rauman teatterin riveissä useissa näytelmissä, kuten Herrasmieshuijarit, Hiirenloukku sekä Cabaret. Ketonen on myös ohjannut useita näytelmiä, kuten Teatteriyhdistys Faken tuottaman hittimusikaalin Fame sekä Meiju Suvaksen ja Rinna Paatson tähdittämän Kuumia Aaltoja -teatteriesityksen.

Kerttu, Anni ja Hertta

Lastenmusiikkia esittävän trion muodostavat perheen kolme sukupolvea; muskariopettaja ja kuoronjohtaja Kerttu Rapala, hänen tyttärensä Anni Rapala sekä Annin tytär Hertta. Anni on raumalaisessa The Stonewalls -yhtyeessäkin esiintyvä laulaja. Trioa säestää Talon Orkesteri. Ohjelmistossa kuullaan tuttuja lastenmusiikkikappaleita, jotka kolmikon nuorimmainen Hertta on valinnut esitettäväksi.

Rauman soittokunnan Seitsikko

Rauman soittokunnan Seitsikon kokoonpanoon kuuluvat raumalaiset musiikin ammattilaiset: Anne Lehtomäki-Koskinen (alttotorvi), Kari “Kunu” Lehtomäki (1. kornetti), Reijo “Takku” Ylinen (2. kornetti), Sakari Suoknuutti (rummut), Seppo Numminen (baritoni), Timo Laes (Es-kornetti) sekä Yrjö Berg (tenoritorvi). Seitsikko säestää perinteisesti Mirku Flikkojen pitsitanssia, joka tanssitaan Kalevi Korhosen säveltämän Pitsinnypläysvalssin tahtiin. Lisäksi seitsikko esittää Pitsiviikkojen avajaisissa usein esitetyn kappaleen Brankkorin marssin.

Mirku flika Helsingintorilla.
Mirku Flika / Kuva: Ewelina Dobosz

Mirku Flika

Mirku Flika ovat esittäneet pitsitanssin Pitsiviikolla vuodesta 1977 lähtien joka vuosi. Pitsitanssin on kehittänyt Mirjam Syrjänen taiteilija Aila Salon idean pohjalta. Ensimmäinen Pitsitanssi pyörähdeltiin Kalevi Korhosen säveltämän Pitsinnypläysvalssin tahdissa Rauman Pelimannien säestämänä. Nykyisin Mirku Flika esiintyvät Pitsiviikon avajaisissa Helsingintorilla ja tanssiryhmää on säestänyt viime vuodet Rauman soittokunnan Seitsikko.

Lauluyhtye Myytti

Lauluyhtye Myytti promokuva.
Lauluyhtye Myytti / Kuva: Vilhelmiina Kiiskilä

Lauluyhtye Myytti on yhdeksän naisen muodostama a cappella -ryhmä, joka esittää moniäänistä laulumusiikkia ilman johtajaa. Yhtye koostuu harrastuspohjalta toimivasta amatööriryhmästä, mutta kaikilla laulajilla on pitkä kuorotausta ja osa on musiikin tai äänenkäytön ammattilaisia. Lauluyhtyeen kappaleet ovat laajoja, jopa yhdeksänäänisiä harmonioita ja ne valikoituvat sen mukaan, miten ne puhuttelevat yhtyettä aihepiiriltään tai äänimaailmaltaan.

Pitsiviikko Liven ohjelmistossa kuullaan kesäyön tunnelman ympärille koottuja lauluja. Esityksen aikana käydään herrojen kanssa pellon laidalla, kuullaan raitiovanun kolinaa rauhallisina aamuyön tunteina, mutta myös kaivataan, etsitään vastauksia ja mietitään elämää. Ohjelmisto liikkuu perinteisestä kuoromusiikista lauluyhtyesovituksiksi tehtyjen pop-kappaleiden kautta moderniin kansanmusiikkiin.

Laura ja Kari

Laura ja Kari.
Laura ja Kari / Kuva: Mikael Leppäniemi

Laura ja Kari on meriaiheisia laulelmia ja raumangiälistä viihdemusiikkia soittava kaksikko. Duon laulaja Laura Suominen on lastentarhanopettaja ja säestyksestä vastaava Kari Vuorisalo on tuttu Karin koulun musiikkiluokkien pitkäaikaisena opettajana ja Kari & Kakrut -yhtyeen vetäjänä. Laura ja Kari ovat lunastaneet paikkansa Pitsiviikkojen vakio-ohjelmistossa ja yleisön suosikkeina.

Nopein nyplääjä -kutsukilpailun osallistujat

Pitsiviikolla on kisattu nopeimmasta nyplääjästä vuodesta 2002 lähtien. Samana vuonna perustetun Pitsikeskus Emelian ideoiman kilpailun taustalla on tarina Rauman historiasta, ajalta, jolloin lapset eivät päässeet koulun jälkeen leikkimään ennen kuin he olivat nyplänneet kyynärän pitsiä. Kisaan osallistuu taitavia nyplääjiä ja kisan voittaa puolessa tunnissa eniten pitsiä nyplännyt kisaaja. Tänä vuonna pitsinnypläyksen nopeuskilpailu järjestetään kutsuvieraskilpailuna osana lähetyksen ohjelmaa.

Nortamo-Seoran jaaritukset

Nortamo-Seor on perustettu vuonna 1930 ja sen tarkoituksena on tuoda esille raumalaisen murrekirjailijan Hj. Nortamon perinnettä, rauman kieltä, vanhaa purjelaivakauden merimieskulttuuria sekä raumalaista kotiseutuhenkeä. Nortamo-Seoralaisten raumankieliset jaaritukset tulivat osaksi Pitsiviikon ohjelmaa kesällä 2019 ja lunastivat heti paikkansa festivaaliohjelmassa.

Pitsiviikko Livessä jaarittelemassa on seuran jäsen Ossi Paavola, joka lausuu Nortamon jaarituksia ja Tauno Koskelan runon. Rauman kieltä kuullaan myös Pitsiviikko Liven lastenohjelmaosiossa, jossa Seoran Första styyr Antti Rohiola lukee niin ikään Nortamo-Seoralaisen Hannu Heinon raumaksi kääntämän klassikkosadun.

Nukketeatteritaiteilija Kaisa Saari

Nukkeja Nukketeatteri Tiuku
Nukketeatteri Tiuku / Kuva: Meri Lehto

Raumalainen nukketeatteritaiteilija Kaisa Saari perusti kiertävän Nukketeatteri Tiukun vuonna 1987. Saaren jäätyä eläkkeelle teatteri suljettiin, mutta Pitsiviikko Liven ohjelmassa on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kurkistamaan Saaren kotitalon alakertaan luodun nukkemaailmaan, jonne Saari on itse tehnyt valtaosan nukeista ja lavasteista.Lastenohjelmaosuudessa nähdään Saaren näyttelemänä hänen sovittamansa klassikkosatu Prinsessa Ruusunen.

Rauman oppaat: Marika Roininen ja Jarmo Teränen

Pitsiviikko Liven opastuskierrosten mukana yleisö pääsee tutustumaan Unescon maailmanperintökohde Vanhaan Raumaan oppaiden Marika Roinisen ja Jarmo Teräsen matkassa. Pitsiviikko Livessä pääsemme kurkistamaan Vanhaan Raumaan poikkeuksellisesti myös lintuperspektiivistä.

Pyyrman

pyyrman tumbutta raatihuoneen edessa
Pyyrman / Kuva: Ewelina Dobosz

Entisaikojen tiedottajana ja sanomalehtien edeltäjänä tunnettu Pyyrman on rummuttanut Pitsiviikon alkaneeksi ja päättyneeksi vuodesta 1972 lähtien. Pyyrman on ollut mukana myös muissa Rauman kulttuuritapahtumissa ja juhlapäivissä. Tällä hetkellä Pyyrmanina toimii Aki Peippo, ja hän peri roolin aikanaan isältään.

Tarmo Thorström

Tarmo Thorström / Kuva: Iida Pakkanen

 

Tarmo Thorström on moderni pitsitaiteilija. Thorström nyplää muun muassa kravatteja, muotokuvia ja riippumattoja ja hyödyntää monipuolisesti pitsikuvioita erilaisten materiaalien ja esittelytapojen muodossa, kuten valoteoksissa ja graffiteissa. Hän on myös kirjoittanut kirjan Moderni pitsinnypläys. Pitsiviikko livessä Thorström tekee maratonpitsiä.