Ympäristötaide

Pitsiviikon juhlavuoden kunniaksi heinäkuussa Raumalle toteutettiin ympäristötaidetta. Taidemuseon sisäpihalla nähtiin nuorten tekemä ympäristötaideteos. Vanhan Raatihuoneen sisäpihalle taas rakennettiin Pitsiverho-installaatio. Perjantaina 24.7. julkaistiin pitsiteos Silmäpako, joka on nyt nähtävissä Spärrin pihalla Vanhassa Raumassa.

Pitsiverho-installaatio

Pitsiverho-installaatio oli nähtävissä Vanhan Raatihuoneen sisäpihalla heinäkuussa. Installaation suunnittelivat katu- ja yhteisötaiteilijat Tuuli Huovila ja Essi Ruuskanen. Huovila ja Ruuskanen ovat aikaisemmin toteuttaneet yhdessä lukuisia katutaidemaalauksia ja myös ensimmäisen ison installaationsa ‘Lintukato’ osana Espoo-päivää Leppävaarassa. Huovila ja Ruuskanen ovat osa G-REX –katutaidekollektiivia, jonka lisäksi Ruuskanen kuuluu myös Street Art Vantaa –taiteilijakollektiiviin. Taiteilijat saivat Pitsiverho-installaatioon työskentelyapurahan Erkki Paasikiven säätiöltä.

Teos koostuu sadoista lahjoitetuista tai teosta varten tehdyistä pitsiliinoista, jotka ripustettiin Vanhan Raatihuoneen sisäpihalle luoden herkän, mutta näyttävän teoskokonaisuuden.

Pitsiverho-installaatio.

Nuorten ympäristötaideteos

Pitsiviikko ja Nuori Taide tuottivat yhdessä ympäristötaideteoksen Rauman taidemuseon sisäpihalle. Nuoret pääsivät itse toimimaan teoksen suunnittelijoina ja toteuttajina. Apua suunnitelmiin ja toteutuksiin he saivat raumalaiselta kuvataiteilijalta Paavo Paunulta, joka ohjeisti projektin aikana videoiden ja etäyhteyden avulla.

Teos valmistettiin kotona ja yhteyttä muihin projektiin osallistuviin pidettiin verkon välityksellä. Jokainen mukana oleva työsti oman osansa teoksesta luonnosta löytyvistä puumateriaaleista, kuten kepeistä, oksista ja risuista. Teokset saivat olla kirjaimia, sanoja, erilaisia rykelmiä, hahmoja tai mitä vain, minkä nuori taiteilija halusi toteuttaa. Yhteinen teos on rakennettiin Rauman taidemuseon sisäpihalle ja sen muoto määräytyi paikan mukaan. 

Nuori Taide on valtakunnallista kulttuurista nuorisotyötä, josta vastaa Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö. Toiminnan tarkoituksena on antaa nuorille tilaisuuksia esitellä omaa taidettaan, ilmaisuaan ja tekemistään sekä työskennellä alan ammattilaisten kanssa. Nuori Taide -toiminnan kotipaikka on Hyvinkäällä kulttuuritalo Villa Artussa, Lasten ja nuorten taidekeskuksessa. 

Nuorten ympäristötaideteos.

Spärrin pihalla pitsiteos Silmäpako

Pitsiviikon juhlavuoden kunniaksi myös yksityispihalla Vanhassa Raumassa julkaistiin tilataideteos 24.7.2020. Spärrin talon omistava Pekka Palmu kertoo, että Spärrin pihalle ripustetun teoksen suunnittelu alkoi pari vuotta sitten. Tavoitteeksi asetettiin teoksen valmistuminen Pitsiviikon juhlavuotena. Teoksen suunnitteli ja toteutti taiteilija Tarmo Thorström 

Aikoinaan Palmun optikkoliikkeessä töissä ollut Arvi Ellmen sai luvialaiselta kalastajalta vanhan kalastusverkon. Teoksessa on osia myös tästä verkosta. Pitsitaiteilija Tarmo Thorström tuo teoksessa esiin merellistä ja pitsistään tunnettua Raumaa. Teoksen nimi Silmäpako kuvaa teosta ja sen moninaisuutta hyvin. Spärrin piha on tunnettu erilaisista tapahtumista, joita järjestetään kesän mittaan. Pihaan voi poiketa katsomaan teosta, kun portti on auki.

Silmäpako.
Kuva: Essi Miettinen