Juhlavuoden pitsimalli

Pitsimallikilpailun voitti Hilkka Lehtinen

Pitsiviikon juhlavuoden kunniaksi Rauman kaupunki järjesti pitsimallin suunnittelukilpailun. Kilpailu toteutettiin yhteistyössä raumalaisten pitsiyhdistysten kanssa. Pitsimallikilpailun on voittanut tamperelaisen Hilkka Lehtisen nypläystyö ”Me yhdessä”. Voittajatyö valittiin myös juhlavuoden tapahtumailmeeksi.

Voittajatyön valintaa Rauman kaupungin kulttuuri- ja museopalveluiden nimeämä kilpailuraati perusteli näin: voittajatyössä yhdistyy pitsin herkkyys ja yhdessä tekemisen vahvuus. Kuvallisesti työ toteuttaa erinomaisesti kilpailukutsua ja kilpailun tehtävänantoa. Yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja osallistuminen välittyvät työn tärkeinä teemoina. Taidokkaasti toteutetun työn vahvuus on erilaisten nypläystekniikoiden käyttäminen. Moderni nypläystyö on toteutettu rouheasti ja rohkeasti paksulla langalla.

Kilpailussa etsittiin pitsimallia, joka parhaiten ilmentää 50-vuotiaan kaupunkifestivaalin tunnelmaa sekä tuo uudella ja kiinnostavalla tavalla esiin tapahtumalle tärkeitä teemoja, joita ovat yhteisöllisyys, paikallisuus ja perinteet.

Voittajatyön suunnitellut ja toteuttanut Lehtinen on pitkän linjan nyplääjä. Hän saapui Raumalle aikanaan 10-vuotiaana Karjalan evakkona. Opiskellessaan Rauman yhteislyseossa Lehtinen sai äidiltään joululahjaksi nypläystyynyn, joka on käytössä edelleen.

– Tyyny on varmasti jo yli 100-vuotias, mutta yhä käytössä päivittäin, neljä-viisi tuntia päivässä nypläyksen parissa viettävä Lehtinen kertoo.

Voitto oli Lehtiselle iloinen yllätys.

– Aihe oli haastava, ja kilpailutyön parissa meni viikkoja. Siksi onkin mukavaa, että työtä myös arvostettiin, Lehtinen sanoo.

Kilpailuun osallistuneet työt tekivät vaikutuksen raadin jäseniin

Raati haluaa kiittää kaikkia kilpailuun osallistuneita. Kilpailuun lähetetyt viisi työtä edustavat monipuolisesti nyplättyä pitsiä. Kilpailutöihin on suunnittelusta lähtien käytetty paljon aikaa ja nypläystyöt on tehty harkiten ja nyplääjän omaa ajatusta ja ideaa tehtävänannosta toteuttaen. Raadin oli vaikea valita voittajatyö monen hyvän ja hyvin erilaisen työn joukosta.

Kunniamaininnalla raati halusi muistaa riihimäkeläistä Suvi Salokannelta. Hänen kilpailutyönsä monipuolisuus ja yksityiskohtien runsaus saivat kiitosta raadin jäseniltä.

Kaikki kilpailuun osallistuneet työt tulevat esille juhlavuoden Pitsiviikon verkkonäyttelyyn.

Voittajatyö – Me yhdessä
Voittajapitsin tekijä Hilkka Lehtinen
Juhlavuoden tapahtumailme