Keskiviikko 27.7.

Tapahtumat ja tilaisuudet  

Pitsi- ja käsityönäyttelyt

Museot ja käyntikohteet

Taiteilijoiden työhuoneet ja taidenäyttelyt

Tapahtumat ja tilaisuudet

Lapsia keppihevosineen vihreällä nurmikolla

10.00 Mantin maailman pihatori

Pihakirppis, käsityöläisiä myymässä ja esittelemässä omia tuotteitaan, mm. käsin kasviväreillä värjättyjä lankoja, huovutettuja tekstiilejä, koruja.

Avoinna niin pitkään kuin asiakkaita riittää
Kuninkaankatu 30, sisäpiha
Facebook Mantin maailma

10.00–12.00 Rauma 580 –ohjelmapäivä: Lastenohjelmaa

Rauman kaupunki viettää tänä vuonna 580-juhlavuottaan. Marelan sisäpihan lastenohjelmassa esiintymässä raumalaisia esiintyjiä. Konservaattori Elzbieta Djupsjöbacka konservoi Rauman museon kokoelmiin kuuluvaa yli 100 vuotta vanhaa matka-arkkua pihapiirin vaunuvajassa, nyplääjä nyplää pitsiä.

Marelan sisäpiha, Kauppakatu 24

10.00 Viima –mistäs nyt tuulee? –sirkusesitys

HUOM! Esitys siirtynyt pidettäväksi Karin koulun liikuntasalissa, Savilankatu 5 (päivitetty 26.7.)

Kaksi intohimoista ja innokasta tuulentutkijaa, Vimma ja Vaime, haluavat tallentaa tuulikoneeseensa erilaisia boforeita, tuulia, viimoja ja tuiskuja. Tuulien nappaaminen on haasteellista työtä ja se vaatii tutkijoiden oveluutta, nerokasta yhteistyötä, akrobaattista ketteryyttä sekä pitkiä hermoja ja kärsivällisyyttä.Esityksessä yhdistyvät sirkus ja fyysinen teatteri

Kesto 30 min
Ikäsuositus 4–10 -vuotiaille lapsille

10.40 Fikuleerin lapsiryhmä esiintyy

11.00 Lastenmusiikkiorkesteri Sähköankerias-trio

Raumalainen Lastenmusiikkiorkesteri Sähköankerias esiintyy trio-kokoonpanolla! Laitetaan saippuakuplakone käyntiin ja lähdetään iloiselle musiikkimatkalle lasten suursuosikin seurassa.

10.00–17.00 Kelttikäpyilykurssi

Kelttikäpyily on käpypitsin (frivolite) erikoistekniikka, jossa kuviot risteilevät muodostaen päättymättömiä solmuja. Kurssilla tutustutaan kelttisolmujen käpyilyyn ja pujottamiseen, erikoissukkulan käyttöön ja harjoitellaan kelttisilmu sekä erikoissolmu. Kurssi on tarkoitettu perustekniikat sujuvasti hallitseville käpyilijöille. Mukaan omat sukkulat, paksumpaa käpyily- tai virkkauslankaa sekä kelttisukkula, välineitä voi lainata myös opettajalta. Kurssin opettajana Marja Jalo.

Kurssimaksu 21€

Tiedustele vapaita paikkoja Rauman kansalaisopiston toimistosta, puh. 044 793 4517 ma 25.7. klo 9 alkaen.

Tarvonsaaren koulu, Lyseokatu 2

10.00–17.00 Käpypitsikurssi

Kurssi on peruttu vähäisen osallistujamäärän takia.

Käpypitsi (frivolité) on pitsityötä, joka perustuu pienellä sukkulamaisella kävyllä tehtäviin kaksoissolmuihin ja nirkkoihin sekä niistä muodostuviin renkaisiin ja kaariin. Valmistettava työ voi olla koru, kirjanmerkki, liina jne. Kurssille ovat tervetulleita sekä vasta-alkajat että edistyneemmät käpyilijät. Mukaan oma käpy ja harjoitteluun sopivaa virkkauslankaa nro 20 (jos on). Kävyn ja lankaa voi lainata tai ostaa opettajalta. Kurssin opettaja Risto Lindholm.

Kurssimaksu 21€
Ilmoittautuminen (16.5.–20.7.) ja tarvikeluettelo Rauman kansalaisopiston sivuilta tai soittamalla (23.6. asti) puh. 044 793 4515 tai 044 793 4517
Tarvonsaaren koulu, Lyseokatu 2

10.00–18.00 Pitsiviikon  avoimet pihat ja pihakirppikset Vanhassa Raumassa

Pitsiviikon aikana yli 30 Vanhan Rauman asukasta avaavat pihansa Pitsiviikon yleisölle. Asukkaat järjestävät kirpputorimyyntiä tai antavat kävijöiden tutustua pihaansa sellaisenaan.

Pihat ovat auki asukkaan aikataulun mukaan, yleensä klo 10-18. Pihat tunnistaa paikan päällä Vanha Rauma Yhdistyksen logosta.

Vanhan Rauman avoimet pihat ja pihakirppikset kartta
Facebook Vanha Rauma Yhdistys

10.00–20.00 Kansainväliset Suurmarkkinat

Markkinat ovat avoinna Pitsiviikolla keskiviikosta lauantaihin. Markkinoille saapuu yli 130 myyjää, yli 30 maasta ympäri maailmaa myymään omien maidensa tai maakuntiensa erikoistuotteita.

Kansainvälinen markkinahumu täyttää Kanalinrannan ja Nortamonkadun sekä muita ympäröiviä alueita.

10.30 Lastenopastus: Piian päivä Kirstissä

Kirstin pihalla tapahtuva toiminnallinen kierros lapsille.

Kesto 30 min
Ikäsuositus +5 vuotta, mukaan mahtuu 10 lasta kerralla
Merimiehen kotimuseo Kirsti, Pohjankatu 3

11.00–14.00 Rauman Marttayhdistyksen lapskoussimyynti

Myynnissä lapskoussia ja mallassämpylöitä, juomana kotikaljaa, mehua ja vettä. Piknik-ruokailu, kahvit kaupan päälle. Myynnissä myös rajoitettu erä lapskoussia kotiin vietäväksi.

Myyntiä niin kauan, kun ruokaa riittää
Pyhän Ristin kirkon piha, Luostarinkatu 1
raumanmarttayhdistysry@gmail.com

11.00–20.00 Männistön pihakirppis ja sauna

Idyllisessä Männistön puutalokorttelissa pihakirpputori, -kahvila ja sauna. Korttelin pihakirppiksellä voi tehdä löytöjä klo 11.00–18.00. Valtakunnallisen saunapäivän kunniaksi Männistön sauna on auki yleisölle klo 16.00-20.00.

Saunamaksu 5€, oma uimapuku mukaan
Männistönkatu 2

12.00 Keskipäivän musiikkihetki

Jousikvartetti. Esiintymässä Saara Kukko, Leena Kivi, Jukka Ritakorpi ja Kanerva Kuisma.

Pyhän Ristin kirkko, Luostarinkatu 1

12.00–17.00 Raumalaisten ikonimaalareiden ikoninäyttely ja Pitsikahvila

Rauman ortodoksisen rukoushuone avoinna ja opas paikalla. Piha-aitassa raumalaisten ikonimaalareiden ikoninäyttely sekä pihalla Pitsikahvila.

Järjestäjä Rauman tiistaiseura
Pihakahvilassa vain käteismaksu
Rauman ortodoksisen rukoushuone, Länsikatu 10

13.00 Kepparikavalkadi ja -kisat

Lapset ja nuoret, jotka haluavat osallistua kepparikavalkadiin, kokoontuvat Tammelan sisäpihalle, josta lähdetään ohjatusti klo 13 Tekkalanpuistoon. Kepparitalli Pits de Rauman kulkueeseen ovat tervetulleita kaikenikäiset keppariystävät, keppihevosen kanssa tai ilman. Kavalkadin saavuttua Tekkalanpuistoon, alkavat estekisat. Tapahtumapaikalta voi lainata ratsua, jos ei ole omaa.

Kilpailuluokat 1. luokka 20cm (3-5 –vuotiaat), 2. luokka 30cm (6-8 -vuotiaat), 3. luokka 50cm (9-13 –vuotiaat), 4. luokka 60cm (avoin kaikenikäisille)
Hinta 2€/lapsi, ilmoittautumiset kisaan Tekkalanpuistossa klo 13.30 alkaen
Lähtö Tammela, Eteläpitkäkatu 17 ja kisat Tekkalanpuisto, Itäkatu
Puh. 050 306 9644

13.00 Lastenopastus: Laivakoiran satumainen seilaus
HUOM! TÄMÄ OPASTUS ON PERUTTU

Laivakoira-Turren tarina, Margaret Wise Brownin alkuperäisteokseen The Sailor Dog perustuen, vie Turre-koiran mukana purjelaivalle, haaksirikkoon, kaukaiselle saarelle ja lopulta onnellisesti takaisin kotiin. Lapset liikkuvat oppaan johdattamana museon näyttelykerroksessa ja välillä pysähtyen kuuntelemaan Turren tarinaa.

Kesto 30 min
Ikäsuositus 3-6-vuotiaille lapsille
Hinta on 3€ /lapsi
Rauman merimuseo, Kalliokatu 34
www.rmm.fi

13.00–18.00 Munkkia & Musiikkia

Yhteislaulutapahtuma, jossa laulattajat laulattavat yleisöä huikeat viisi tuntia. Laulamaratonissa lauletaan Viisikielisestä 100 kauneinta gospel-kappaletta putkeen akustisilla soittimilla säestäen.

Musiikin lomassa voit nauttia Kesäkuppila KaffeBar Pinnalan tuoreista munkeista sekä kahvista! Munkit ovat kesäkuppilaa pitävän Wanhan Rauman KaffeBarin vetonaulatuote, jota ei Raumalla kannata unohtaa testata! Tarjolla on tietenkin myös muita herkkuja ja virvokkeita. Kesäkuppila palvelee ke 27.7. klo 10-18. Munkkikahvit tarjouksessa tapahtuman ajan hintaan 4,50€!

Rauman taidemuseo, Kuninkaankatu 37
raumantaidemuseo.fi

14.00–17.00 Lempeä perhepiknik

Lapsiperheiden vapaamuotoinen ja ilmainen piknik. Ota mukaan omat eväät ja tule nauttimaan kesäpäivästä toisten lapsiperheiden seurassa. Saatavilla neuvoja ja tukea imetykseen sekä kantoliinan ja -repun käyttöön. Paikalla myös kantovälinelainaamo sekä Kodin kestot ry kestovaippalainaamo. Tapahtumassa non-stop valokuvaus, tule ottamaan vaikkapa perhekuva, imetyskuva tai kuva kantohetkestä.

Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioiden puisto, Vanhankirkonkatu
Facebook Rauman kantajat ja kantovälinelainaamo

14.00–17.00 Rauma 580 –ohjelmapäivä

Rauman kaupunki viettää tänä vuonna 580-juhlavuottaan. Marelan sisäpihan ohjelmassa kuullaan raumankieltä ja raumalaisia esiintyjiä. Konservaattori Elzbieta Djupsjöbacka konservoi Rauman museon kokoelmiin kuuluvaa yli 100 vuotta vanhaa matka-arkkua pihapiirin vaunuvajassa, nyplääjä nyplää pitsiä.

Marelan sisäpiha, Kauppakatu 24

14.00-14.15 Päivän jaaritus

Lyhyt päivittäin vaihtuva raumankielinen puheenvuoro. Äänes on tredje styyr Ossi Paavola.

14.15-14.45 Laura ja Kari

Meriaiheisia laulelmia ja raumangiälisiä kappaleita tutuista iskelmähiteistä. Laura Suominen, laulu ja Kari Vuorisalo, säestys.

14.45-15.10 Ella-Leena Huhtakallio

Raumalainen nuori kanteleensoittaja esiintyy.

15.15-15.45 Laura ja Kari

15.45-16.15 Kansallispukuja – tuuletuksen pukujen esittelyä

16.15-16.30 Apteekkar Nyyper

Raumalainen murrehahmo

16.30-17.00 Lauluyhtye Deli

Raumalainen a cappella –lauluryhmä, johon kuuluvat Elina Kalli-Koitila, Sanni Tapani, Paula Kupari, Jennika Vataja ja Terhi Tarvainen.

15.00 Kansallispukujen tuuletus

Tuuletuksessa kävellään kulkueena Vanhan Rauman läpi kohti Rauman museo Marelaa, jossa järjestetään Rauma 580 -ohjelmapäivä. Pukeudu kansallispukuun tai laita päällesi puvun osia ja ota omat piknik-eväät mukaan. Lavaohjelmassa esitellään tuuletuksessa mukana olevia kansallispukuja.

Kokoontuminen ja lähtö kaupungintalon sisäpiha, Kanalinranta 3

14.00–18.00 Häplänperän Valittajien joulumaa – varaslähtö jouluun

Häplänperän Valittajat vauhdittaa Raumaa joulukaupungiksi. Varaslähtö jouluun toteutetaan Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioilla, jonne loihditaan jouluisia elementtejä häplämäisesti toteutettuna. Pitsiviikon vieraiden kanssa askarrellaan mm. joulukuuseen koristeita, kuorrutetaan joulupipareita ja lauletaan joululauluja. Häplänperän Valittajilta kuullaan sopivin välein jouluisia valituksia.

Tapahtumalla säävaraus.
Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot, Vanhankirkonkatu 28
Facebook Häplänperän Valittajat

16.00 Opastus Merenkulkijat poikkeusoloissa -näyttelyyn

Teemanäyttely kertoo yksittäisten merenkulkijoiden kokemusten ja aineistojen kautta, miten merenkulkijat ovat työssään joutuneet asettamaan itsensä alttiiksi monenlaisille vaaroille. Tarinoissa nousevat esille muun muassa maailmansodat, luonnonkatastrofit sekä koronapandemia.

Kesto 30min
Opastus sisältyy museon pääsymaksun hintaan
Merimuseo, Kalliokatu 34
rmm.fi

16.00–20.00 Iltatori

Kauppatori
Puh. 040 824 6400

17.00 Vanhan Rauman kävelykierros

Vanhan Rauman ainutlaatuiseen alueeseen tutustuu parhaiten opastetulla kävelykierroksella. Opas johdattaa ryhmän kapeille ja mutkitteleville kujille kertoen tämän kulttuurihistoriallisesti arvokkaan alueen historiasta ja nykypäivästä. Matka vie raumalaiseen kulttuuriin ja menneeseen aikaan, merimiesten ja käsityöläisten kotikulmille.

Kesto 1,5 tuntia
Hinta on 10 €/hlö, alle 15-vuotiaat maksutta. Liput Doerz-verkkokaupasta
Lähtö Vanhalta Raatihuoneelta, Kauppakatu 13

18.00 Konsertti Monnan kappelissa

Esiintymässä Leena Kivi, sopraano.

Kodisjoentie 284

18.00 Mulberry Mori – tanssi- ja teatteriteos

RaumArs-residenssissä vierailevan Miasma Fog -työryhmän teoksessa kerrotaan fiktiivinen tarina julkisten taideteosten innoittamana. Tarinassa pohditaan paikalleen jäämisen pelkoa, katkeruutta ja palavaa halua elää tanssin ja teatterin keinoin. Teos koetaan kävellen Vanhassa Raumassa.

Lähtö Rauma Flikk –patsaalta, Kuninkaankatu 37
Miasma Fog

18.00–22.00 Youth of Savila

13-17-vuotiaille nuorille suunnattu konsertti-ilta Savilanpuistossa.

21.00 Robin Packalen

Suomen valovoimaisin pop-tähti esiintyy Savilanpuistossa nuorille suunnatussa konsertti-illassa. Vuodesta 2012 Suomen musiikkitaivaan kirkkaimpiin tähtiin lukeutunut Robin Packalenin kansainvälinen ura lanseerattiin vuoden 2019 alussa ja viime syksynä hän julkaisi ensimmäisen kansainvälinen albumikokonaisuuden Rest In Beat.

Konsertti-iltaan haetaan esiintymään raumalaisia nuorten bändejä, jotka voivat ilmoittautua mukaan tapahtumaan ma 11.7. asti  sähköpostitse jennika.vataja@rauma.fi.

nuortenrauma.fi/nuortentapahtumat

19.00 Kaikki laivaan! – Patolampiteatterin kesänäytelmä

Laiva on lähdössä satamasta, mutta vielä viime minuuteilla kuulutetaan kapteenia. Risteily alkaa, mutta merkilliset kuulutukset koskien kapteenia herättävät laivalla mielenkiintoa ja uteliasuutta: aivan kuin laiva seilaisi ilman kapteenia! Esiin nousee erinäisiä kysymyksiä siitä, kuka ohjaa laivaa, miksei kukaan ole nähnyt kapteenia ja ehtikö kapteeni ylipäätään mukaan risteilylle. Risteilyllä kohtaavat toisensa kovin erilaiset matkustajat. Rakkaudeltakaan ei voida välttyä – ehkä.

Liput 15€/aikuiset, 5€/lapset (alle 12v). Lippuvaraukset puh. 040 839 1084
Tarhakuja 5, Lappi
patolampiteatteri.fi

20.00 Iltasoitto

Anni Laaksonen, trumpetti. Rauman puhallinorkesteriyhdistyksen tervehdys Pitsiviikkoa viettäville.

Vanhan kaupungintalon torni, Valtakatu 2

Pitsi- ja käsityönäyttelyt

Nyplättyä pitsisä esillä pitsinäyttelyssä

Kulttuuritalo Poselli on tänä vuonna Pitsien talo, jossa on esillä sekä Rauman Nyplääjät ry:n, että Pitsikeskus Emelian näyttelyt.

Avoinna 10.00–18.00
Kulttuuritalo Poselli, Nortamonkatu 12

Pitsit juhlan pyörteissä

Rauman Nyplääjien näyttelyssä esillä perinteistä raumalaista pitsiä. Nyplääjiä paikalla päivittäin. Mahdollisuus kokeilla nypläystä myös itse ohjaajan opastuksella. Myyntipisteessä nypläystarvikkeita ja valmiita nyplättyjä ja pitsikoristeisia tuotteita. Arpajaiset.

nyplaajat.net

Yhdessä

Pitsikeskus Emelian näyttelyssä esillä Emelia ry:n valitsemien, vuosien 2020 ja 2021 Vuoden nyplääjä -arvonimen saaneiden Tarmo Thorströmin ja Sirkka Jalosen pitsitöitä sekä tekstiilitaiteilija Raija Jokisen pitsimäisiä teoksia.

Puh. 050 308 4619

Raumanpitsin perusnäyttely

Vanhalla Raatihuoneella on esillä raumanpitsin historiaa esittelevä näyttely. Käsin nyplätyn pitsin kukoistuskausi kesti Raumalla 1700-luvun lopusta 1800-luvun puoliväliin asti ja näyttely esittelee museon kokoelmapitsejä niiden käyttötarkoitusten mukaan.

Avoinna 10.00–17.00
Pääsylipputiedot Marelan kohdalla
Vanha Raatihuone, Kauppakatu 13
rauma.fi/museo/vanha-raatihuone

Kukoistavaa kauneutta pirtissä ja pihalla

Kodisjoen Marttojen näyttelyssä on katsottavaa sekä sisällä että ulkona pihapiirissä. Sisällä monipuolinen ryijynäyttely ja pihapiirissä kasvulavoissa hyöty- ja koristekasveja. Martoilla on käynnissä Monimuotoinen kotipiha – kestävä ja syötävä kotipiha –hanke. Pihalla myös erilaisia vanhoja perinteitä vaalivia aktiviteetteja lapsille sekä kahvio.

Avoinna 12.00–16.00
Sepän torppa, Kodisjoentie 1499 C, Kodisjoki
kodisjoki@marttayhdistys.fi

Mitä kaikki voi kiärrätetyst puutavarast tehd?

Uskalin Timon kotoses näyttelys voi tutustu erilaissin kiärrätetyst puust väkerretyihin kipohi ja kupeihi, majakoihi ja paateihi, laste mööbeleihi ja vanhemman polve kävelykepeihi. Paikam bääl pali muutakki nähtävä.

Avoinna 11.00–18.00
Saaristokatu 21
Facebook Kädentaitaja Timo Uskali

Purkki Aitta, käsityöpuoti

Maalaishenkinen puutarha, jossa paljon hauskoja yksityiskohtia. Leikkimökistä, talon isolta terassilta sekä pihasaunasta saa ideoita omaankin pihaan. Purkki Aitassa myynnissä kotimaista käsityötä.

Avoinna 13.00–18.00 sekä sopimuksen mukaan, puh. 045 139 6960
Santtahkontie 1
purkkiaitta.fi 

Rauman Marttojen harrastetöiden näyttely

Monipuolinen harrastetöiden näyttely. Näyttelyn yhteydessä myös arpajaiset.

Avoinna 10.00–18.00
Marttapirtti, Luostarinkatu 4
raumanmarttayhdistysry@gmail.com

Nypläystarvikkeita

Jatan aitta, nypläystarvikkeiden erikoismyymälä

Nypläys- ja frivolitétarvikkeiden, -kirjojen ja -mallien erikoisliike. Etukäteistilaus 15.7. mennessä varmistaa tarvikkeiden saatavuuden, tilaus nettisivujen kautta.

Avoinna 10.00–17.00
Pakaritupa, Marelan sisäpiha, Kauppakatu 24
jatanaitta.fi

Kajava, käsityöliike

Nyplätyt raumanpitsiliinat, nenäliinat, kirjanmerkit, ruusut, pitsikynttilät ja servetit sekä nypläystarvikkeita ja pellavakankaita. Myynnissä lisäksi myös paljon erilaisia lankoja ja muita käsityötarvikkeita.

Avoinna 10.00–17.00
Kuninkaankatu 28
kajavarauma.fi

Pits-Priia, pitsiliike

Palveleva pitsiliike, jossa monipuolinen valikoima pitsiliinoja, tarjottimia, malleja, pellavakankaita ja -lankoja, nypläystyynyjä sekä muita nypläystarvikkeita. Nyplääjä paikalla päivittäin.

Avoinna 10.00–15.00
Kauppakatu 29
nyplaajat.net

Museot ja käyntikohteet

Marela, laivanvarustajan koti

Marela esittelee vauraan raumalaisen laivanvarustajaperheen asumista ja elämistä Rauman purjelaivamerenkulun kukoistuksen aikana 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Kirjontaa ja kodikkuutta – biedermeiersalonki raumalaiseen tyyliin. Esillä on biedermeiertyylinen interiööri, jossa esitellään aikakauden suosittua käsityöharrastusta, kirjontaa. Vaihtuva näyttely Naisten työt esittelee naisten töitä ja elämää esinekokoelman kautta. Marelan pihapiirin venevajassa on esillä 1920-luvun purjevene.

Avoinna 10.00–17.00
Kertalippu Rauman museokohteisiin aikuiset 6 €, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja ryhmät 3 €. Kiertolippu (Marela, Kirsti, Vanha Raatihuone, Rauman taidemuseo) aikuiset 8 €, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja ryhmät 6 €. Museokorttikohde. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Kauppakatu 24
rauma.fi/museo/marela

Kirsti, merimiehen koti

Merimiehen koti Kirstissä pääsee aistimaan tuulahduksia entisajoilta. Kauniisti säilynyt pihapiiri rakennuksineen kertoo, miltä Vanhan Rauman alueella on näyttänyt parisataa vuotta sitten. Sisätilat puolestaan esittelevät arkielämää eri aikoina. Paikalla nyplääjä, jonka työskentelyä voi seurata koko päivän ajan.

Avoinna 10.00–17.00
Pääsylipputiedot Marelan kohdalla
Pohjankatu 3
rauma.fi/museo/kirsti

Vanha Raatihuone

Vanhalla Raatihuoneella sijaitsee museokauppa Kistupuad, josta löydät paikallisia käsityötuotteita ja matkamuistoja. Rauman museo esittelee Vanhalla Raatihuoneella raumanpitsin historiaa laajan pitsikokoelmansa kautta. Vanhan Raatihuoneen yläkerran näyttelyssä pääsee tutustumaan kirkon hengelliseen ja kaupungin maalliseen valtaan Rauman kaupungissa. Näyttely esittelee 245 vuotta vanhan raatihuonerakennuksen rakentamisvaiheita sekä sieltä johdettua kaupungin hallintoa 1700-1800-luvuilla. Paikalla nyplääjä, jonka työskentelyä voi seurata koko päivän ajan.

Avoinna 10.00–17.00
Pääsylipputiedot Marelan kohdalla
Kauppakatu 13
rauma.fi/museo/vanha-raatihuone

Rauman taidemuseo

Rauman Taidemuseossa on niin kansainvälistä, kuin kotimaistakin nykytaidetta esittelevä Rauma Triennale 2022: Imagine! Mitä jos! –näyttely, jonka on kuratoinut taiteilija Teemu Mäki ja Rauman taidemuseon intendentti Heta Kaisto. Näyttelyssä on mukana maalaustaidetta, valokuvataidetta, elokuvia, veistoksia, installaatioita ja runoutta parilta kymmeneltä taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Triennalen juuret ovat Rauman taidemuseon Itämeren alueen biennaalinäyttelyissä, joita on järjestetty 1970-luvun lopulta lähtien.

Avoinna 10.00–17.00
Pääsylipputiedot Marelan kohdalla
Kuninkaankatu 37
raumantaidemuseo.fi

Sammallahdenmäki, UNESCOn maailmanperintökohde

Pronssikautinen hautaröykkiöalue Lapin Kivikylässä, alueella on 36 hautaröykkiötä.

Non-stop-opastukset 11.00–17.00
Hinta 2€/hlö, alle 18-vuotiaat ja opiskelijat ilmaiseksi
Opastukset lähtevät eteläiseltä infopisteeltä, Savulaaksontie 181
Savulaaksontie 181 ja Sammallahdentie, Lappi
sammallahdenmaki.fi

Savenvalajan verstas

Savenvalaja Gustaf Löfmanin verstaan päätuotteena ovat olleet uunikaakelit. Ruskeaksi lasitettuja kaakeleita valmistettiin punasavesta. Verstas uuneineen ja irtaimistoineen sekä tuotenäytteineen on säilynyt alkuperäisessä asussaan.

Avoinna 11.00–15.00
Nummenkatu 14

Rauman merimuseo

Rauman merimuseo on erikoismuseo, jossa purjelaiva-aikakauden laivoja, tarinoita ja tunnelmaa, perusnäyttelyssä näkee myös merimiehen elämää. Entisessä merikoulurakennuksessa kerrotaan raumalaisen merenkulun koulutuksen historiasta ja testataan myös nykypäivän koulutusmuotoa navigointisimulaattorissa. Uusittu ympäristökasvatusteemainen Raumanmeri-huone. Teemanäyttely Merenkulkijat poikkeusoloissa. Seafarers in times of emergency. kertoo yksittäisten merenkulkijoiden kokemusten ja aineistojen kautta, miten merenkulkijat ovat työssään joutuneet asettamaan itsensä alttiiksi monenlaisille vaaroille. Portaikkonäyttelyissä esillä Karjalaiset Raumalla 一 raumalaiset Karjalassa. Tornissa esillä Merihelena Leskisen merimaalauksia.

Avoinna 11.00–17.00
Pääsyliput aikuinen 9 €, eläkeläinen 7 €, opiskelija 6 €, lapsi 3 € ja perhe (2 aik. + 3 lasta) 21€. Museokorttikohde
Kalliokatu 34
rmm.fi

Tammelan talo

Tammelan talossa esitellään UNESCOn maailmanperintökohdetta Vanhaa Raumaa ja sen korjaustoimintaa. Tammelassa toimii verstas, vanhojen rakennusosien varaosapankki ja kesäisin keitetään myös punamultamaalia.

Avoinna 11.00–17.00
Eteläpitkäkatu 17
vanharauma.fi/vanhan-rauman-tammela

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo

Raumalaisen tehtailijapariskunnan kotimuseossa on säilytetty kodin interiööri huonekaluineen sekä design- ja taide-esineineen. Galleriassa voi tutustua Lönnströmin taidemuseon Lönnström-projekteihin. Kotimuseon yläkerrassa näyttely Teresia matkoilla – matkakuvia pariskunnan ulkomaanmatkoilta 1920-luvulta 1970-luvulle.

Avoinna 12.00–16.00
Pääsyliput aikuiset 5 €, eläkeläiset ja opiskelijat 3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Museokorttikohde
Syväraumankatu 41
lonnstrominmuseot.fi

Kameramuseo

Valokuvaushistoriallisessa näyttelyssä esillä kameroita, elokuvakoneita ja lisävälineitä Camera obscurasta digitekniikkaan. Museoshopissa myynnissä kaikkea mahdollista valokuvauksesta pimiövälineisiin.

Avoinna 12.00–16.00
Isokatu 8
Puh. 02 822 5638

Kiikartorni

Fåfängan niemelle sijoittuvasta näkötornista on komeat näkymät Rauman saaristoon ja pienvenesatamaan.

Avoinna 06.00–22.00
Suvitie 10

Kotiseutumuseo Muina

Tunnelmallinen maalaismiljöössä vieraat pääsevät tutustumaan ja saamaan tietoa entisajan elämästä. Esillä Hevonen Rauman historian käänteissä –näyttely, jossa mukana esineistöä Muinan kokoelmista. Laitumella on lampaita Eurajoelta, Ali-Unkin lammastilalta.

Avoinna 12.00–14.00
Muinantie 7, Vasarainen
Puh. 02 534 6056

Taidekoti Ylen

Talossa, pihapiirissä ja navettarakennuksessa on satoja Väinön betonipatsaita kuvaten entisajan elämää, urheilijoita ja politiikkaa. Tämä on uskomattoman kiehtova näyttely kiinnostaa myös lapsia. Tänä kesänä taidekodille tulevat kylään taiteilijat Anu Sukanen ja Nikolay Nikoloy, tuoden näyttelyyn maalauksia ja veistoksia sekä myös taidegrafiikkaa ja tekstiiliteoksia. Pihapiirissä kahvio.

Avoinna 12.00–16.00
Pääsyliput aikuinen 5 € ja lapsi 3 €
Kodisjoentie 1535, Kodisjoki
taidekotiylen.fi

Vanhoja puhelimia puhelinmuseossa

Vanhan Rauman puhelinmuseo

Museo kertoo kokoelmallaan puhelimen historiaa syntyajoistaan 1870-luvulta nykypäivään. Museossa on esillä laitteita ja kalustoa vuodesta 1870 tähän päivään. Osaa puhelimista voi itse kokeilla.

Avoinna 11.00–18.00
Eteläpitkäkatu 22
Facebook RaumanPuhelinmuseo

Taiteilijoiden työhuoneet ja taidenäyttelyt

Suurikokoisia maalisiveltimiä kuivumassa

Arja Nummen työhuone

Värituuletus-työhuonenäyttelyssä esillä maalauksia, grafiikkaa, paperiteoksia, käsin sidottuja kirjoja ja kortteja.

Avoinna 11.00–16.00
Kauppakatu 15, sisäpiha
Puh. 040 543 2437

Art & Design Salme Kauppi

Galleriassa esillä akvarellimaalauksia, myynnissä taidetarvikkeita ja kehystyspalvelu tilauksesta.

Avoinna 11.00–16.00
Kuninkaankatu 40 b
salmekauppi.fi

Ateljee Eila Minkkinen

Taiteilija, hopeaseppä ja kuvanveistäjä Eila Minkkisen ateljeessa teoksia eri metalleista eri käsityötavoilla. Ateljeehen max. 5 henkilön ryhmät ennakkoilmoittautumisella.

Avoinna 12.00–16.00
Vanhankirkonkatu 20
eilaminkkinen5@gmail.com

Kukkapaitainen nainen poseeraa taideteostensa edessä

Ateljee Kerttu Horila ja taiteilijan puutarha

Työhuonenäyttelyssä veistoksia ja maalauksia sekä puutarha, jossa veistoksia istutusten lomassa.

Avoinna 11.00–17.00
Länsikatu 7
kerttuhorila.fi

Galleria Kempas

Esillä uutta Lasse Kempaksen tuotantoa vuodelta 2022.

Avoinna sopimuksen mukaan
Villa la Mar, Ylinenkatu 6
Puh. 0500 325 309

Galleria Tuula Kallas

Esillä Tuula Kallaksen uniikkeja maalauksia ja kortteja.

Avoinna 11.00–15.00
Koulukatu 3 B
Puh. 044 9877 293

Heikklan taidepiha

Itäkatu 4, sisäpiha. Pihapiirissä seuraavien raumalaisten taiteilijoiden työhuoneet ja näyttelytilat:

Galleria Keinutuoli

Anu Sukasen taidetta, mm. taidegrafiikkaa kehyksissä ja vedoksina sekä koruja ja kortteja.

Avoinna, kun viiri liehuu ulkopuolella ja ovi on auki
Puh. 050 339 5169

Galleria Sanna Saarinen

Galleriassa myynnissä olevat teokset ovat valmistuneet viime vuosina. Taideteokset ovat kierrätysmetallia, puuta sekä käsin kudottua kangasta. Teokset ovat seinäteoksia sekä veistoksia, myös gallerian pihalta löytyy muutama metalliveistos.

Avoinna 12.00–18.00
taiteilijasannasaarinen.fi

Galleria Porstua

Tommi-Wihtori Roströmin työhuonenäyttely Luanikas reissu – matkamuistoja ja maisemakuvia Raumalta rakentaa Rauma-kuvaa matkamuistojen ja muistoesineiden kautta menneiltä vuosikymmeniltä nykypäivään. Kaupungin 580-juhlavuoden kunniaksi esillä myös aivan uutta Rauma-aiheista taidegrafiikkaa.

Avoinna 11.00–16.00
Puh. 044 984 8252

Taiteilijatyöhuone Heli Väisänen

Tunnelmallinen työhuone idyllisessä Heikklän pihapiirissä. Esillä Heli Väisäsen grafiikkaa ja keramiikkaveistoksia.

Avoinna 11.00–17.00
heli-vaisanen.webnode.fi

Rauman Taidegraafikoiden kesänäyttely

Yhdistyksen työhuoneella Heikklän taidepihalla taidegrafiikan kesäinen näyttely. Myynnissä on laaja valikoima raumalaista taidegrafiikkaa sekä kehystettynä että vedoksina. Saatavilla myös kortteja ja kirjoja.

Avoinna 11.00–17.00
raumantaidegraafikot.fi

Avonainen puuovi ja ikkunat, joista tulvii valoa sisään

Inspiran kesänäyttely

Myyntinäyttely, jossa on esillä taideyhdistyksen jäsenten tekemiä maalauksia, veistoksia, kortteja ym. Osan ostetuista teoksista saa heti mukaan, osan vasta näyttelyn päätyttyä.

Avoinna 12.00–18.00
Nokan torppa, Suvitie 10
inspirary.net

Julkkis-Galleria

Teuvo Salmisen karikatyyrinäyttely. Julkkis-Galleria on myös siitä harvinainen galleria, että taiteilija ei loukkaannu, vaikka hänen töilleen naurettaisiin.

Avoinna 10.00–16.00 ja aina, kun ovi on auki
Isokirkkokatu 7
teuvosalminen.com

Kelluva saari

Kelluva saari on kuvanveistäjä Raimo Saarisen ympäristötaideteos, joka on ankkuroitu mereen Fåfängan niemen edustalle. Pientä kallioluotoa jäljittelevällä keinotekoisella saarella kasvaa oikeita puita ja kasveja. Teos tarkastelee nykyihmisen luontokäsitystä ja on kunnianosoitus luonnon rikkaudelle. Teosta voi katsella Fåfängan niemen rannoilta esimerkiksi Otanlahden rantapuistosta. Kelluva saari on Lönnströmin taidemuseon tuottama nykytaiteen Lönnström-projekti.

Katselupaikat Fåfängan niemen rannoilla, Suvitie
lonnstromintaidemuseo.fi

Keramiikkataide Kirsi Backman

Esillä keramiikka- ja romumetallitaiteilija Kirsi Backmanin uniikkeja reliefejä ja veistoksia. Pieniä, isoja, uusia ja vanhempiakin teoksia vuosien varrelta. Voit hankkia mukaasi mieluisen muiston idyllisestä vanhan Rauman pikkugalleriasta.

Avoinna 10.00–17.00
Kuninkaankatu 21
kirsibackman.net

Keramos, keramiikkayhdistyksen galleria

Tunnelmallisessa puodissa esillä uniikkeja keraamisia esineitä, veistoksia sekä koruja kymmeneltä Keramoksen jäseneltä.

Avoinna 11.00–17.00
Isokirkkokatu 1
keramos.fi

Meri ystäväni

Rauman pääkirjaston näyttelyssä esillä taiteilija Pentti Peuran maalauksia.

Avoinna 9.00–19.00
Rauman pääkirjasto, Alfredinkatu 1

Rauma Triennale: Imagine! Mitä jos!

Rauma Triennalen teema Imagine! Mitä jos! haastaa pohtimaan kysymystä siitä, mitä jos kaikki olisikin toisin. Näyttelyssä esillä teoksia 21 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä.

Tarkemmat tiedot Rauman taidemuseon kohdalla

Sano se kukkasin

Kirkonkellarin kesänäyttelyssä esillä Mari Arvisen ja Anu Sukasen taidetta.

Avoinna 10.00–17.00
Kirkonkellari, Luostarinkatu 1

Sepän talon kesänäyttely: Kesäkattaus

Viivi Osmosen näyttely koostuu värikkäistä kesäisistä maalauksista ja tekstiilitaideteoksista.

Avoinna 10.00–19.00
Alfredinkatu 3
sepantalo.fi

Shannon Amey Art

Puutarhan kioskin myyntinäyttelyssä esillä maalaustaidetta. Shannon Amey on Kanadasta kotoisin oleva taiteilija, jonka abstrakteissa maalauksissa on kirkkaat värit.

Avoinna sopimuksen mukaan tai kun kyltti on esillä
Lahdenkatu 17
shannonamey.com

Työhuone Art Mika Honkanen

Kaunista turhuutta –näyttelyssä esillä maalauksia ja piirroksia. Myynnissä myös ”Kadonneen Rauman kalenteri 2023” sekä Rauma-postikortteja. Samassa tilassa myös aktikvariaatti ”Divarinurkka”.

Avoinna 11.00–18.00
Isoraastuvankatu 7
Puh. 040 753 0774

Työhuone Näsi – Roos

Kahden kuvataiteilijan taidenäyttely työhuoneella, jossa voi tutustua akryyli-, akvarelli-, grafiikka-, ym. tekniikoilla tehtyihin töihin. Myös kortteja ja kirjoja.

Avoinna 12.00–18.00
Savilankatu 10, sisäpiha
Puh. 0400 916 209 (Roos) tai 040 751 5570 (Näsi)

Veneilyä

Kahden raumalaisen kuvataiteilijan, Taru-Taina Noran ja Heli Väisäsen keramiikkaveistoksista ja –reliefeistä koostuva näyttely Kuuskajaskarin linnakesaarella.

Avoinna ravintola Wanha Kasarmin aukioloaikojen mukaan
Kuljetus yhteisaluksella saarelle meno-paluu 25€ aikuinen ja 12€ lapsi. Liput raumansaaristokuljetus.fi/online
Fagerströmin tupa, Kuuskajaskarin saari

Ikkunoissa Merituulta

Kuvataiteilija Mollu Heino piirsi pitsiviikon kunniaksi meriaiheisen kuvituksen musiikkiopiston ikkunoihin. Leikkimielisessä kuvituksessa aallot vellovat ja rikkoutuvat kuohuvaksi pitsiksi. Piirrosten maalin materiaaleina ovat valkoinen pigmentti ja tiskiaine sopivassa suhteessa, tekniikka sopii siis vaikka kotioloissa kokeiltavaksi, pigmentin voi silloin korvata läpikuultavammalla maissitärkkelyksellä. Aaltoja ja tuulta voi näin kokeilla kuvittaa omiinkin ikkunoihin.

Ikkunat valaistaan hämärän tullen värivaloin, joten kuvat ovat parhaimmillaan pimeän aikaan. Valaistuksesta vastaa Jussi Merikallio.

Nortamonkatu 5