Keskiviikko 21.7.

Tapahtumat ja tilaisuudet  

Pitsi- ja käsityönäyttelyt

Museokohteet

Taiteilijoiden työhuoneet ja taidenäyttelyt

Tapahtumat ja tilaisuudet

Lapsia keppihevosineen vihreällä nurmikolla

Vanhan Rauman pihakirppis

Vanhan Rauman asukkaat tarjoavat mahdollisuuden päästä tutustumaan muuten suljettuihin pihoihin. Pihoilla asukkaat voivat järjestää kirpputorimyyntiä, pienimuotoista tarjoilua tai antaa kävijöiden tutustua pihaan sellaisenaan. Sade saattaa väliaikaisesti keskeyttää kirppikset. Pihat tunnistaa paikan päällä Vanha Rauma Yhdistyksen logokyltistä.

Osallistuvat pihat avaavat porttinsa tapahtumaviikolla asukkaalle sopivan aikataulun mukaan. Yleensä pihat ovat auki 10.00–18.00. Pihakirppiskartan saa painettuna Vanhan Rauman Tammelasta tai ladattua pdf-tiedostona täältä.
Facebook/VanhaRaumaYhdistys

10.00 Kehokätköilyä tanssitaiteilija Maria Kanasen opastuksella

Kävelykierros kutsuu kehollisen kokemisen ja omaa kehoa kuuntelevan liikkumisen äärelle nauttimaan kaupunkiympäristöstä ja viheralueista arkista olemista syvemmällä tavalla. Pukeudu säänmukaisesti liikkumisen mahdollistaviin vaatteisiin ja jalkineisiin, jätä kantamukset kotiin. Kierroksen aikana kuljetaan rauhallisesti noin 1 km, reitti sopii myös pyörätuolilla ja lastenrattailla kuljettavaksi. Kehokätköilyä-yhteisötanssiteos toteutetaan yhteistyössä RaumaArs ry:n, Rauman kaupungin ja Läntisen tanssin aluekeskuksen kanssa

Kierroksen kesto noin 1 tunti
Kierrokselle on 10 paikkaa, johon ilmoittaudutaan ennakkoon.
Rauman Seminaarin Puutarha, Satamakatu 5
mariakananen.com/kehokatkoilya

10.00–17.00 Pitsiviikon pihajuhlat

Pitsiviikon päivittäin toistuva ohjelmakokonaisuus taidemuseon sisäpihalla. Pitsiviikon pihajuhliin kuuluu erilaisia esityksiä, työnäytöksiä, näyttelyitä, työpajoja, keskusteluja ja luentoja.

 • Rauman taidemuseon kesänäyttelyt
  Makasiinissa esillä Ulla-Maija Alasen Vedentaju: Järven hiljaisuus -näyttely, joka tarkastelee veden ja vesikasvien elämää. Äänimaailman on luonut Maija Ruuskanen. Leivintuvassa on esillä Laura Hynnisen Unia vai kaikuja -näyttely, jossa yöllisten maisemien tutkielmat vaeltavat sisäisessä metsässä.
 • 10.00–14.00 Käpypitsikahvila
  Käpyilyä kahvikupin ääressä! Pitsiviikolla jo perinteeksi muodostunut käpypitsikahvila kutsuu tutustumaan käpypitsin salaiseen maailmaan. Päivän aikana jaetaan neuvoja ja ideoita käpyilyyn sekä halukkaat voivat tulla kokeilemaan käpypitsin tekemistä. Käpypitsiyhdistyksen jäsenet opettavat alkeita, välineitä ja materiaaleja lainattavissa.
 • 11.00–11.20 ja 13.00–13.20 Käpypitsin työnäytös
  Käpypitsiyhdistyksen Marjatta Paasikivi tekee lavalla käpypitsiä sekä kertoo samalla käpypitsin historiasta ja perustekniikoista.
 • 12.00–12.15 Fikuleerin sottiisi
  Kansantanssiyhdistys Fikuleerin aikuisryhmä Frilla esittää Pispalan Sottiisin 50-vuotisjuhlavuodelle suunnitellun ohjelmiston. Luvassa muun muassa jenkkaa, poloneesia, menuettia sekä viime vuonna etänä toteutettu Korona-Katrilli. 
 • 10.00–17.00 Hiusdonitseja hävikkikankaasta
  Paola Suhosen Iholla – Lace on skin -näyttelyyn suunnittelemasta kankaasta jäi hävikkipaloja – ja nyt ne hyödynnetään! Kierrätyshenkisessä työpajassa jokainen pääsee tekemään oman hiusdonitsin. Suuren kysynnän vuoksi työpaja järjestetään myös keskiviikkona – niin kauan kun materiaalia riittää.

Rauman taidemuseon sisäpiha, Kuninkaankatu 37

10.00 Mantin Maailman pihatori

Perinteisellä pihatorilla suomalaista käsityötä ja kirpputoritunnelmaa.

Avoinna iltaan asti
Kuninkaankatu 30, sisäpiha
Facebook/MantinMaailma

10.00–20.00 Kansainväliset ja Suomalaiset Suurmarkkinat

Markkinoille saapuu myyjiä 25 eri maasta ja 15 eri Suomen maakunnasta, jotka myyvät omien maidensa tai maakuntiensa erikoistuotteita.

Kansainvälinen markkinahumu täyttää Kanalinrannan ja Nortamonkadun sekä muita ympäröiviä alueita.

10.30 Rengin päivä Kirstissä

Kirstin pihalla tapahtuva toiminnallinen kierros lapsille.

Ikäsuositus +5 vuotta. Mukaan pääsee 10 lasta kerralla. Kesto 30 min.
Merimiehen kotimuseo Kirsti, Pohjankatu 3
rauma.fi/museo/kirsti

11.00–14.00 Rauman Marttayhdistyksen perinneruokaa

Myynnissä Rauman Marttayhdistyksen perinneruokaa, lapskoussia ja mallassämpylöitä. Huom! Vain käteismaksu.

Kirkon piha, Luostarinkatu 1
raumanmarttayhdistysry@gmail.com

12.00 Keskipäivän musiikkihetki

Uudet virret. Musiikkihetken teemana virsikirjan uudet ja mukaansatempaavat virret. Kati Yrjölä.

Pyhän Ristin kirkko, Luostarinkatu 1
raumanseurakunta.fi

11.45 Päivän jaaritus

Nortamo-Seor esittä Pitsviiko jokattenp päevän vooro Hj. Nortamo jaarituksi ja vooron Tauno Koskela raumangiälissi kertomuksi. Äänes o tredje styyr Ossi Paavola. Lyhyt päivittäin vaihtuva raumankielinen puheenvuoro.

Pyhän Ristin kirkon pihamaa, Luostarinkatu 1 

Häplänperän valittajat Sammallahdenmäellä.

12.00–15.00 Tartu turvaverkkoon Häplänperän Valittajien kanssa

Häplänperän Valittajien Turvapitsiturnee kiinnittää huomion raumalaisiin patsaisiin, Rauman kulttuuriin ja historiaan, kun sukkahousupitsistä tehdään turvaverkko niiden ylle, ympärille tai viereen. Tartu sukkispitsiin patsaiden luona tai kulje koko matka kanssamme. Pystien tykönä valistusta ja valitusta, tlees nyhtämä nailoni!

 1. Rauma Flikk
 2. Sirkushevonen
 3. Nyplääjä-patsas
 4. Kauppatori, laatta Raatihuoneen edessä
 5. Uneksija-patsas
 6. Kanaalin Helmi
 7. Nortamo-patsas
 8. Kaupungintalon sisäpiha

Turnee alkaa Rauman taidemuseon edestä, Kuninkaankatu 37, Rauma Flikk -patsaan luota ja etenee järjestyksessä 15–30 minuutin välein.

13.00 Lastenopastus: Ihmettelyä ja ulkoilua merimuseonmäellä

Lähde viettämään ulkoiluhetkeä Rauman merimuseon mäelle! Merimuseon oppaan ohjaamana liikutaan merimuseonmäen alueella, kuullaan tarinoita museotalosta, kuvitellaan yli sadan vuoden takaisia ja välillä intoudutaan meriteemaisiin pihaleikkeihin. Miltä museon ympäristö on näyttänyt 120 vuotta sitten tai miksi kapteeni on aina käskemässä ja miksi sitä pitää totella?

Opastusta suositellaan 5–9-vuotiaille ja sen kesto on noin 30 minuuttia. Opastukselle otetaan 15 ensimmäistä lipun ostanutta. Lippu 5 € / lapsi sisältää opastuksen ja pääsyn merimuseon näyttelyihin.
Ennakkomyynti rmm.fi/kauppa, jos opastus ei ole loppuunmyyty, lipun voi ostaa myös museon tiskiltä opastuspäivänä.
Säävaraus: jos sataa, ryhmälle vedetään museon sisätiloissa korvaava opastus.
Rauman merimuseo, Kalliokatu 34

13.00 Keppihevoskavalkadi ja estekisa

Kokoontuminen Tammelan pihalla, josta lähdetään klo 13 kulkueena Tekkalan puistoon. Kepparitalli Pits de Rauman kulkueeseen ovat tervetulleita kaikenikäiset keppari-ystävät, keppihevosen kanssa tai ilman. Kavalkadin saavuttua Tekkalan puistoon alkavat estekisat.

Kilpailuluokat 1. luokka 20 cm (3–5-vuotiaat), 2. luokka 30 cm (6–8-vuotiaat), 3. luokka 50 cm (9–13-vuotiaat), 4. luokka 60 cm (avoin kaikenikäisille).
Ensimmäisinä ilmoittautuvat ja kisaavat nuorimmat. Tapahtumapaikalta voi lainata ratsuja, jos ei ole omaa. Lähtömaksu 2 €. Säävaraus.
Tammelan piha, Eteläpitkäkatu 17
puh. 040 501 3116

13.00–15.00 Pitsien huolto -työnäytös

Tekstiilikonservaattori Elzbieta Djupsjöbacka kertoo vanhojen tekstiilien ja pitsien huoltamisesta ja pesusta. Työnäytöksessä annetaan ohjeita vanhojen pitsien pesemiseen kotiolosuhteissa.

Rauman museon varasto- ja konservointitila, Isometsän varikkoalue, Isometsäntie 3

14.00 Taiteilijaopastus Kosti Koskisen näyttelyyn

Tutustu raumalaistaiteilija Kosti Koskisen näyttelyyn raumalaisen taiteilijan opastuksella! Kuvataiteilija Paavo Paunu esittelee omissa opastuksissaan Rauman taidemuseon juhlanäyttelyn Vanhan Raatihuoneen ainutlaatuisessa ympäristössä ja kuvailee samalla raumalaista taiteilijaelämää omasta näkövinkkelistään.

Opastuksen kesto noin 1 tunti
Hinta 15 €/hlö, liput Doerz-verkkokaupasta.
Kierros alkaa taidemuseon sisäpihalta, Kuninkaankatu 37, ja päättyy Vanhalle Raatihuoneelle. Noin 300 metrin matka kuljetaan jalan.

15.30 Vanhan Rauman kummituskierros

Missä sijaitsee Vanhan Rauman riivatuin katu? Kuka kapuaa taidemuseon narisevia portaita sulkemisajan jälkeen? Minkä rakennuksen kivirapulla istuu iltaisin utuinen hahmo, ja miksi Pyhän Ristin kirkon kellot soivat omituisiin aikoihin? Asukkaiden aitoihin kokemuksiin perustuva Vanhan Rauman kummituskierros paljastaa, mitä Vanhan Rauman kujilla ja kodeissa pimeän tullen tapahtuu.

Ikärajasuositus 12 vuotta
Kierroksen kesto noin 1 tunti 15 min
Hinta 15 €/henkilö, liput Doerz-verkkokaupasta
Lähtö Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot, Vanhankirkonkatu 26

16.00 Laura ja Kari

Meriaiheisia laulelmia ja raumangiälistä viihdemusiikkia. Laura Suominen laulu, Kari Vuorisalo säestys.

Kontion kahvilan sisäpiha, Kuninkaankatu 9

16.00–20.00 Iloinen iltatori

 • 16.00 Trubaduuri Pasi
 • 18.00–19.30 Rauman Soittokunnan konsertti ”Muistoissamme Jukka Koivisto”
  Kapellimestarina Anne Lehtomäki-Koskinen.
  Suositun konsertin uusinta, kattava läpileikkaus suositun raumalaissäveltäjän musiikista.
  Mukana myös Jussi Lammela, Arto Nuotio, Benjamin Enroth, Hariolax.

Kaikille avoimet myyntipaikat alk. 5 €
Kauppatori
rakastunutraumaan.fi/tapahtumat-ja-viihde/rauman-iltatorit

17.00 Kansallispukutuuletus

Kävellään kulkueena Vanhan Rauman läpi Rauman taidemuseon sisäpihalle Pitsiviikon pihajuhliin, jonka ohjelmassa kansanmusiikkipainotteisia konsertteja. Pukujen esittelyitä klo 17.45 ja 19.45. Pukeudu kansallispukuun tai puvun osiin.

Lähtö kaupungintalon sisäpihalta, Kanalinranta 3

Kansallispukuihin pukeutuneita henkilöitä puiden alla

17.00 Lasten kummituskierros Vanhassa Raumassa

Koko perheen opastetulla, lapsille sopivalla kummituskierroksella, kuullaan jännittäviä kummitustarinoita Vanhassa Raumassa. Suomen kolmanneksi vanhin kaupunki ja satoja vuosia vanhat talot Unescon maailmanperintökohteessa kätkevät sisäänsä monenlaisia salaisuuksia. Lapset eivät voi osallistua kierrokselle yksin, vaan mukana tulee olla aikuinen!

Kierroksen kesto 1 tunti, matkan pituus noin 1,5 km.
Hinta 10 € / hlö (alle 4-vuotiaat ilmaiseksi), liput Doerz-verkkokaupasta.
Kierros alkaa ja päättyy Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioille, Vanhankirkonkatu

17.00 Vanhan Rauman kävelykierros

Vanhan Rauman ainutlaatuiseen alueeseen tutustuu parhaiten opastetulla kävelykierroksella. Opas johdattaa ryhmän kapeille ja mutkitteleville kujille kertoen tämän kulttuurihistoriallisesti arvokkaan alueen historiasta ja nykypäivästä. Matka vie raumalaiseen kulttuuriin ja menneeseen aikaan, merimiesten ja käsityöläisten kotikulmille.

Kävelykierroksen kesto 1,5 tuntia
Opastus 10 €/hlö (alle 15-vuotiaat maksutta), liput Doerz-verkkokaupasta.
Lähtö Vanhalta Raatihuoneelta, Kauppakatu 13

18.00 Laura ja Kari

Meriaiheisia laulelmia ja raumangiälistä viihdemusiikkia. Laura Suominen laulu, Kari Vuorisalo säestys.

Kontion kahvilan sisäpiha, Kuninkaankatu 9

Wimme & Rinne

18.00–19.00 Pitsiviikon pihajuhlat: Wimme & Rinne

Wimme Saaren ja Tapani Rinteen muodostama duo yhdistää esityksessään molempien persoonien taustat ja kokemukset. Saari on saamelainen ja Rinne helsinkiläistynyt satakuntalainen. Musiikkiesityksessä perinteinen joiku kohtaa modernin äänimaailman. Yli 25 vuotta yhdessä musiikkia tehneet Saari ja Rinne ovat keikkailleet eri mantereilla omalla ainutlaatuisella ja maagisella esityksellään.

Pihajuhlien ilmaiskonserttiin on rajattu määrä paikkoja, jotka varataan ilmoittautumalla. Paikkavarauksen konserttiin voi tehdä maanantaista 5.7. klo 9.00 alkaen Rauman kaupungin verkkokaupassa tai puhelimitse: Palvelupiste Pyyrman puh. 02 834 5000. Mikäli paikkoja jää yli, ne jaetaan jonotusjärjestyksessä paikan päällä.
Rauman taidemuseon sisäpiha, Kuninkaankatu 37

18.00 Ma elän! – suomalaista suvessa

Monnan kesämusiikkisarja. Leena Kivi, sopraano. Rina Palmrooth, piano.

Pyhän Ristin kirkko, Luostarinkatu 1
raumanseurakunta.fi

18.00–19.00 Puistojooga

Rauhallinen hathajoogaharjoitus, joka sopii kaikille. Oma joogamatto tai muu alusta mukaan. Säävaraus, vapaaehtoinen maksu.

Puistossa Pyhän kolminaisuuden kirkon raunioiden lähellä, Vanhankirkonkatu 28
seppokuusisto@dnainternet.net

19.00–21.00 Raumanmeren suviehtoo

Raumanmeren suviehtoo on perinteinen Rauma- ja merihenkinen yhteislaulutilaisuus Fåfängassa, Kiikartornin ympäristössä.

Kiikartornin ympäristö, Suvitie 10
kotiseudut.fi/raumanmerihistoriallinenseura

20.00 Iltasoitto

Rauman puhallinorkesteriyhdistyksen tervehdys Pitsiviikkoa viettäville.

Vanhan kaupungintalon torni, Valtakatu 2

Ida Elina ja kantele

20.00–21.00 Pitsiviikon pihajuhlat: Ida Elina

Popkantelettarena tunnettu modernia kantelepopia soittava Ida Elina on ahkerasti keikkaileva laulaja-lauluntekijä. Karismaattinen esiintyjä hämmästyttää kauniilla äänellään sekä uudenlaisella kanteleensoittotavallaan.

Pihajuhlien ilmaiskonserttiin on rajattu määrä paikkoja, jotka varataan ilmoittautumalla. Paikkavarauksen konserttiin voi tehdä maanantaista 5.7. klo 9.00 alkaen Rauman kaupungin verkkokaupassa tai puhelimitse: Palvelupiste Pyyrman puh. 02 834 5000. Mikäli paikkoja jää yli, ne jaetaan jonotusjärjestyksessä paikan päällä.
Rauman taidemuseon sisäpiha, Kuninkaankatu 37

Pitsi- ja käsityönäyttelyt

Nyplättyä pitsisä esillä pitsinäyttelyssä

Iholla – Lace on skin

Paola Suhosen kuratoima Iholla – Lace on skin -pitsinäyttely tuo pitsin iholle, lähelle, uuteen valoon ja uuteen aikaan. Näyttelyssä kulttuurihistorialliset sisällöt kytkeytyvät tähän päivään. Pitsinäyttely on toteutettu Rauman museon ja taidemuseon yhteistyönä.

Avoinna 10.00–17.00
Pääsylipputiedot Rauman taidemuseon kohdalla
Rauman taidemuseo, Kuninkaankatu 37
raumantaidemuseo.fi

Pitsien ajaton kauneus

Nyplääjät ry:n pitsinäyttely sisältää perinteistä raumalaista pitsiä ja esillä on erilaisia pitsiliinoja ja -asusteita. Non-stop opastusta nypläyksen alkeisiin sekä vinkkejä keskeneräisiin nypläystöihin. Näyttelyssä arpajaiset.

Nyplääjät ry on vuonna 1948 perustettu pitsinnypläysyhdistys, jonka tavoitteena alusta alkaen on ollut nypläystaidon vaaliminen. Nyplääjien näyttely on ollut osa Pitsiviikon ohjelmaa ensimmäisestä tapahtumasta lähtien ja he ovatkin järjestäneet pitsinäyttelyitä Pitsiviikolla jo yli 50 kertaa.

Avoinna 10.00–18.00
Vanha kansalaisopisto, Vähäkoulukatu 8
nyplaajat.net

RETRO

Näyttelyssä esillä kaikkien Vuoden Nyplääjä -arvonimen saaneiden pitsitöitä sekä Pitsikeskus Emelian järjestämiin pitsisuunnittelukilpailuihin osallistuneita töitä.

Pitsikeskus Emelia ry on toinen raumalaisista nypläysyhdistyksistä. Se keskittyy uuteen nypläystekniikkaan ja pitsin nykykäyttöön, unohtamatta kuitenkaan pitsin perinnettä ja peruslyöntejä. Pitsikeskus Emelia ry valitsee vuosittain Vuoden Nyplääjän, jonka näyttely nähdään seuraavan vuoden Pitsiviikolla.

Avoinna 10.00–18.00
Henkilöstöravintola Kerttu Pruutmestarska, Kanalinranta 3, kaupungintalon sisäpiha
Facebook/PitsikeskusEmelia

Raumanpitsin perusnäyttely

Raumanpitsin laajennettu näyttely Vanhalla Raatihuoneella esittelee raumanpitsin historiaa 1700-luvulta lähtien laajan pitsikokoelmansa kautta. Näyttely esittelee pitsejä niiden käyttötarkoituksen mukaan. Vanhimmat esillä olevat pitsit ovat 1800-luvun alusta.

Avoinna 10.00–17.00
Pääsylipputiedot Marelan kohdalla
Vanha Raatihuone, Kauppakatu 13
rauma.fi/museo/vanha-raatihuone

Harrastetöiden näyttely

Esillä Rauman Marttayhdistyksen jäsenten korona-ajan harrastetöitä. Näyttelyn yhteydessä myös arpajaiset.

Avoinna 10.00–18.00
Marttapirtti, Luostarinkatu 4
raumanmarttayhdistysry@gmail.com

”Pellava kullaks” – Totta tänäänkin!

Kodisjoen Marttojen näyttely esittelee kuitupellavan käsittelyyn käytettyjä työkaluja, joiden avulla pellavakuidusta saadaan lankaa. Esillä on myös pellavalangasta valmistettuja käsitöitä. Myynnissä öljypellavasta saatavia tuotteita, kuten öljyä ja rouhetta. Kahvio, myynnissä pellavaa sisältäviä leivonnaisia. Sepän torppa on Isak Grunsrömin 1850-luvulla rakentama asuinrakennus, joka otettiin museokäyttöön 1985.

Avoinna 12.00–16.00
Sepän torppa, Kodisjoentie 1499 C, Kodisjoki
kodisjoki@marttayhdistys.fi

Kädentaitaja Timo Uskali

Kädentaitaja Timo Uskalin näyttelyssä voi tutustua puukäsitöihin, esillä on purjeveneiden pienoismalleja sekä muita töitä. Mahdollisuus ostaa töitä omaksi (käteismaksu).

Avoinna 11.00–18.00
Saaristokatu 21
Facebook/Kädentaitaja Timo Uskali

Nypläystarvikkeita

Kajava – Lahja ja käsityö

Nyplätyt raumanpitsiliinat, nenäliinat, kirjanmerkit, ruusut, pitsikynttilät ja servetit sekä nypläystarvikkeita ja pellavakankaita. Myynnissä lisäksi myös paljon erilaisia lankoja ja muita käsityötarvikkeita.

Avoinna 10.00–17.00
Kuninkaankatu 28
kajavarauma.fi

Pits-Priia

Palveleva pitsiliike, jossa monipuolinen valikoima pitsiliinoja, tarjottimia, malleja, pellavakankaita ja -lankoja, nypläystyynyjä sekä muita nypläystarvikkeita. Nyplääjä paikalla päivittäin.

Avoinna 10.00–18.00
Kauppakatu 29
nyplaajat.net

Museokohteet

Marela

Marela esittelee vauraan raumalaisen laivanvarustajaperheen asumista ja elämistä Rauman purjelaivamerenkulun kukoistuksen aikana 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Esillä vaihtuvina näyttelyinä Minä ja Lemmikkini  -valokuvanäyttely, joka esittelee lemmikkienpidon historiaa, Kirjontaa ja kodikkuutta – biedermeiersalonki raumalaiseen tyyliin sekä naisten töitä ja elämää Raumalla esittelevä näyttely Naisten työt.

Avoinna 10.00–17.00
Kertalippu Rauman museokohteisiin aikuiset 6 €, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja ryhmät 3 €. Kiertolippu (Marela, Kirsti, Vanha Raatihuone, Rauman taidemuseo) aikuiset 8 €, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja ryhmät 6 €. Museokorttikohde. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Kauppakatu 24
rauma.fi/museo/marela

Merimiehen kotimuseo Kirsti

Merimiehen koti Kirstissä pääsee aistimaan tuulahduksia entisajoilta. Kauniisti säilynyt pihapiiri rakennuksineen kertoo, miltä Vanhan Rauman alueella on näyttänyt parisataa vuotta sitten. Sisätilat puolestaan esittelevät arkielämää eri aikoina. Paikalla nyplääjä, jonka työskentelyä voi seurata koko päivän ajan.

Avoinna 10.00–17.00
Pääsylipputiedot Marelan kohdalla
Pohjankatu 3
rauma.fi/museo/kirsti

Vanha Raatihuone

Rauman historiaa ja raumanpitsiä sekä museokauppa Kistupuad, josta löydät paikallisia käsityötuotteita ja matkamuistoja. Raatihuoneella on esillä Raumanpitsin aiempaa laajempi perusnäyttely sekä Kosti Koskinen – Kadunmiehen päiväkirja -näyttely. Paikalla nyplääjä, jonka työskentelyä voi seurata koko päivän ajan.

Avoinna 10.00–17.00
Pääsylipputiedot Marelan kohdalla
Kauppakatu 13
rauma.fi/museo/vanha-raatihuone

Rauman taidemuseo

Pinnalan kiinteistö, jossa Rauman taidemuseo sijaitsee, on yksi Vanhan Rauman parhaiten säilyneitä talokokonaisuuksia. Kesän näyttelynä on Paola Suhosen kuratoima Iholla – Lace on skin -pitsinäyttely. Rauman taidemuseon makasiinissa on esillä Ulla-Maija Alasen Vedentaju: Järven hiljaisuus ja taidemuseon leivintuvassa Laura Hynnisen Unia vai kaikuja -näyttely. Perusnäyttelynä Eino Valtosen kokoelma, joka sisältää Suomen taiteen kultakauden taiteilijoiden teoksia sekä 1700–1800-lukujen eurooppalaista taidetta.

Avoinna 10.00–17.00
Kertalippu Rauman museokohteisiin aikuiset 6 €, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja ryhmät 3 €. Kiertolippu (Marela, Kirsti, Vanha Raatihuone, Rauman taidemuseo) aikuiset 8 €, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja ryhmät 6 €. Museokorttikohde. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Kuninkaankatu 37
raumantaidemuseo.fi

Sammallahdenmäki, UNESCOn maailmanperintökohde

Pronssikautinen hautaröykkiöalue Lapin Kivikylässä, alueella on 36 hautaröykkiötä.

Kesäopas paikalla klo 10.00–17.00, non-stop-opastukset lähtevät liikkeelle eteläiseltä infopisteeltä (Savulaaksontie 181), opastusmaksu 2 €/hlö, alle 18-vuotiaat ja opiskelijat vapaa pääsy.
Savulaaksontie 181 ja Sammallahdentie, Lappi

Rauman merimuseo

Rauman merimuseo on erikoismuseo, jonka perusnäyttely esittelee raumalaista purjemerenkulkua, merenkulun opetusta, laivanrakennusta ja merimiehen elämää sekä merillä että maissa. Vaihtuva näyttely Purjeet kokoon – menneen maailman muistajat nostaa esiin niitä henkilöitä ja hankkeita, jotka pyrkivät tallentamaan 1800-luvun kuluessa ja 1900-luvun alussa tapahtunutta merenkulun muutosta niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Merimuseon tornissa on esillä Katariina Mannion moniaistinen näyttely Jumalten juomaa, Cacao theobroma, joka koostuu puupiirrostekniikalla tehdyistä grafiikkavedoksista.

Avoinna 11.00–17.00
Pääsyliput aikuinen 9 €, eläkeläinen 7 €, opiskelija 6 € ja lapsi 3 €. Museokorttikohde.
Kalliokatu 34
rmm.fi

Tammelan talo

Tammelan talossa esitellään UNESCOn maailmanperintöä ja Vanhan Rauman korjaustoimintaa. Vaihtuvana näyttelynä Tarinoiden talot, jossa on esillä pienoismalleja Vanhan Rauman taloista Rauman freinetkoululaisten sekä Rauman opettajankoulutuslaitoksen opiskelijoiden toteuttamana.

Avoinna 11.00–17.00
Eteläpitkäkatu 17
vanharauma.fi/vanhan-rauman-tammela

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo

Raumalaisen tehtailijapariskunnan kotimuseossa on säilytetty kodin interiööri huonekaluineen sekä design- ja taide-esineineen. Museon Galleriassa voi tutustua aikaisempiin ja meneillä oleviin nykytaiteen Lönnström-projekteihin. Lapsille on esillä Lönnströmin kotihiiren video-opastus, jossa kotihiiri esittelee kotitaloaan ja sen asukkaita.

Avoinna 11.00–17.00
Pääsyliput aikuiset 5 €, eläkeläiset ja opiskelijat 3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Museokorttikohde.
Syväraumankatu 41
lonnstrominmuseot.fi

Kiikartorni

Fåfängan niemelle sijoittuvasta näkötornista on komeat näkymät Rauman saaristoon ja pienvenesatamaan.

Avoinna 10.00–20.00
Suvitie 10

Puhelimen historiaa

Vanhan Rauman Puhelinmuseo on yksityisen keräilijän kokoelma. Näyttely esittelee puhelinhistoriaa puhekoneiden ja muun materiaalin muodossa pihapiiriin tunnelmallisessa tilassa. Kokoelma pohjautuu yli 50 vuoden aikana kerättyyn materiaaliin, joista vanhin esine on vuodelta 1886 ja uusimmat 2010-luvulta. Museossa pääsee näkemään ja kokeilemaan menneen ajan tekniikan toimintaa. Mahdollisuus saada apua vanhojen laitteiden historiaan ja kunnostukseen liittyvissä asioissa. Tilaan mahtuu kerrallaan enintään 10 henkilöä.

Avoinna 11.00–19.00
Eteläpitkäkatu 22
raumanpuhelinmuseo.fi

Vanhoja puhelimia puhelinmuseossa

Valokuvaushistoriallinen näyttely

Kamerat, elokuvakoneet, lisävälineet ym. Daquerosta digitekniikkaan! Museoshopissa myynnissä kaikkea valokuvausalalta, taidetta, designlasia sekä paljon kirjallisuutta.

Avoinna 12.00–16.00
Kameramuseo, Isokatu 8
puh. 02 822 5638

Kotiseutumuseo Muina

Esillä näyttely Hevonen Rauman historiassa, joka käsittelee hevosten merkitystä yhteiskunnalle eri aikoina niin maanviljelyssä, sotien aikana, maan uudelleenrakennusaikana sekä nykypäivänä.

Avoinna 12.00–14.00
Muinantie 7, Vasarainen
muina.fi

Taidekoti Ylen

Väinö ja Hilma Ylenin kansanperinnetaidenäyttely sekä ITE-taiteilija Väinö Ylenin veistonäyttely. Esillä yli 200 betonipatsasta, jotka kuvaavat entisajan elämää, urheilijoita ja poliitikkoja. Esillä myös vaihtuvana näyttelynä taiteilija Kirsi Kuusiston teoksia.

Avoinna 12.00–16.00
Pääsyliput aikuinen 5 € ja lapsi 3 €
Kodisjoentie 1535, Kodisjoki
taidekotiylen.fi

Savenvalajan verstas

Uunikaakelintekijän työhuone ja asunto 1900-luvun alusta.

Avoinna 14.00–18.00
Nummenkatu 12
puh. 044 793 3520

Taiteilijoiden työhuoneet ja taidenäyttelyt

Suurikokoisia maalisiveltimiä kuivumassa

Arja Nummen työhuone

Muistojen maisemissa -kesänäyttelyssä esillä maalauksia, grafiikkaa, paperiveistoksia, käsin sidottuja kirjoja ja kortteja.

Avoinna 11.00–15.00
Kauppakatu 15, sisäpiha
puh. 040 543 2437

Art & Design Kauppi Salme

Galleriassa esillä öljy- ja akvarellimaalauksia.

Avoinna 11.00–17.00
Kuninkaankatu 40
salmekauppi.fi

Ateljee Eila Minkkinen

Taiteilija, hopeaseppä ja kuvanveistäjä Eila Minkkisen ateljeessa esillä metallitaidetta ja hopeakoruja. Tilaan max. 5 henkilön ryhmät.

Avoinna 12.00–15.00 tai sopimuksen mukaan
Vanhankirkonkatu 20
puh. 050 5720916

Kukkapaitainen nainen poseeraa taideteostensa edessä

Ateljee Kerttu Horila ja taiteilijan puutarha

Työhuonenäyttelyssä veistoksia ja maalauksia sekä puutarha, jossa veistoksia istutusten lomassa. Mahdollisuus keskustella taiteilijan kanssa.

Avoinna 11.00–17.00
Länsikatu 7
kerttuhorila.fi

Galleria Kempas

Lasse Kempaksen maalauksia ja grafiikkaa.

Avoinna sopimuksen mukaan
Villa la Mar, Ylinenkatu 6
puh. 0500 325 309

Galleria Tuula Kallas

Esillä Tuula Kallaksen akvarellimaalauksia.

Avoinna 11.00–15.00
Koulukatu 3 B
puh. 044 9877 293

Galleria Store

Mikko Paakkolan Retro-näyttely koostuu maalauksista 1980-luvulta tähän päivään. Store on uusi galleria vanhassa makasiinirakennuksessa Kirpputori Storen yläkerrassa.

Avoinna 11.00–17.00
Hakuninkatu 8
puh. 041 728 0447

Heikklän taidepiha

Kuninkaankatu 44 ja Itäkatu 4 kulmauksessa, sisäpihalla. Pihapiirissä seuraavien raumalaisten taiteilijoiden työhuoneet ja näyttelytilat:

Galleria Keinutuoli

Esillä Anu Sukasen grafiikkaa, valokuvia, kortteja ja koruja.

Avoinna aina, kun viiri liehuu ulkopuolella ja ovi on auki
puh. 050 339 5169

Galleria Porstua

Tommi-Wihtori Roströmin kesänäyttely Luanikas reissu – matkamuistoja ja maisemakuvia Raumalta. Rauma-aiheiset muistoesineet ja postikortit menneiltä vuosikymmeniltä piirtävät kuvaa vilkkaasta meri- ja kulttuurikaupungista, joka inspiroi taiteilijoita vielä tänäkin päivänä. Näyttelyssä esillä matkamuistojen lisäksi Tommi-Wihtori Roströmin taidegrafiikkaa.

Avoinna 10.00–17.00
puh. 044 984 8252

Galleria Sanna Saarinen

Galleriassa esillä seinälle sijoitettavia teoksia ja veistoksia, joissa materiaaleina ovat käsin kudottu kangas, kierrätysmateriaali ja puu. Taiteilija kuvaa teoksissaan ympärillä olevaa arkielämää ja maisemaa. Hän haluaa korostaa niissä myös mennyttä aikaa. Humoristiset lintuveistokset ovat kuvauksia erilaisista ihmisluonteista.

Avoinna 11.00–18.00
taiteilijasannasaarinen.fi

Rauman Taidegraafikot ry:n työhuone

Rauman taidegraafikoiden yhteisellä tunnelmallisessa työhuoneella taidegrafiikan näyttely. Myynnissä laaja valikoima raumalaista taidegrafiikkaa kehystettynä ja vedoksina, saatavilla myös kortteja ja kirjoja.

Avoinna 11.00–15.00
raumantaidegraafikot.com

Taiteilijatyöhuone Heli Väisänen

Taidegrafiikkaa ja keramiikkaveistoksia.

Avoinna 11.00–15.00
helivaisanen.blogspot.com

Huldan Ateljee

Hulda Leifsdóttirin teoksia.

Avoinna 11.00–15.00
Komppi 14
puh. 050 441 6168

Avonainen puuovi ja ikkunat, joista tulvii valoa sisään

Inspiran kesänäyttely

Inspira ry:n jäsenten taidenäyttely ja kahvio.

Avoinna 12.00–18.00
Nokan torppa, Suvitie 10
inspirary.net

Julkkis-Galleria

Teuvo Salmisen karikatyyrinäyttely. Julkkis-Galleria on myös siitä harvinainen galleria, että taiteilija ei loukkaannu, vaikka hänen töilleen naurettaisiin.

Avoinna 10.00–16.00 ja aina, kun ovi on auki
Isokirkkokatu 7
teuvosalminen.com

Keramiikkataide Kirsi Backman

Työhuone-galleriassa esillä Kirsi Backmanin uniikkia keramiikkaa, metalliveistoksia ja reliefejä. Isoja ja pieniä, uusia ja vanhoja.

Avoinna 10.00–17.00
Kuninkaankatu 21
kirsibackman.net

Keramos ry:n näyttely

Raumalaisten tekemää uniikkia keramiikkataidetta.

Avoinna 11.00–17.00
Isokirkkokatu 1
Facebook/KeramosRauma

Kuutti Lavonen ja Auleenin talo

Taiteilija Kuutti Lavosen grafiikan pysyvä myyntinäyttely. Kuutti Lavonen on alansa eturivin taiteilija, joka tunnetaan mm. Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalauksista. Auleenin talo on puolestaan v. 1824 rakennettu kauppiaantalo, joka on myöhemmin ollut mm. murrekirjailija, lääkäri Hj. Nortamon koti ja vastaanotto, paikallisen sanomalehti Länsi-Suomen toimipaikka sekä siirtomaatavaraliike.

Avoinna iltapäivällä tai sopimuksen mukaan
Kuninkaankatu 36
puh. 050 342 5240

LUOTAAMATON ALUE

Luotaamaton alue on Rauman saaristossa sekä verkossa elävä näyttely ja kulttuuritapahtuma.

Rauman saaristo
luotaamatonalue.com

Milona Sadekallio

Obsessive compulsive order -näyttely on retrospektiivinen tarina elämästä kuvina ja teoksina.

Avoinna 15.00–20.00, avajaiset 16.00
Sepän talo, Alfredinkatu 3
sepäntalo.fi

Rauman taiteilijaseura ry:n kesänäyttely

Paluu-näyttelyssä on mukana 14 taiteilijaa Rauman Taiteilijaseurasta.

Kuuskajaskari
Avoinna 11.00–20.00
puh. 044 9848252

Secilia Sinervon taidenäyttely

Wälmlän talon tallissa nähdään kesällä Secilia Sinervon Kukkaloistossa muistojen -taidenäyttely. Näyttely koostuu luonnon ja tosielämän tapahtumien inspiroimista öljyvärimaalauksista, joissa taiteilija leikittelee runsailla väreillä. Samalla voi tutustua Wälmlän upeaan puutarhaan ja pihassa olevaan kotimuseoon.

Avoinna 10.00–18.00
Wälmlä, Eteläpitkäkatu 30

Shannon Amey Art

Työhuoneella ja puutarhan Kioskissa esillä maalaustaidetta. Shannon Amey on Kanadasta kotoisin oleva taiteilija, jonka abstrakteissa maalauksissa on kirkkaat värit.

Avoinna sopimuksen mukaan tai kun kyltti on esillä
Lahdenkatu 17
shannonamey.com

Sinikka Palosen teoksia

Kirkonkellarin kesänäyttelyssä esillä raumalaisen taiteilijan Sinikka Palosen teoksia.

Avoinna 10.00–17.00
Kirkonkellari, Luostarinkatu 1
raumanseurakunta.fi

Toivo ja tulevaisuus

Kuvataidenäyttelyssä esillä Outi Puolanteen eri tekniikoin toteutettuja teoksia. Näyttelyn kantavana teemana on voimaantuminen, myönteisuus ja luottamus tulevaisuuteen. Näyttelyn yhteydessä teosmyyntiä.

Avoinna 9.00–19.00
Rauman pääkirjasto, Alfredinkatu 1
outi.puolanne@gmail.com
rauma.fi/kirjasto/aukioloajat-ja-kirjastot

Työhuone Aija R-K ja Mari Luukko

Kesänäyttelyssä esillä Aija R-K:n ja Mari Luukon teoksia yhteisellä työhuoneella.

Avoinna 12.00–18.00
Savilankatu 10
aijark.com

Työhuone Art Mika Honkanen

Elävi Kuvi. Maalauksia ja piirroksia, työtilojen yhteydessä myös antikvaarinen kirjakauppa Divarinurkka.

Avoinna 11.00–18.00
Isoraastuvankatu 7
puh. 040 753 0774

Työhuone Näsi – Roos

Kahden kuvataiteilijan taidenäyttely työhuoneella.

Avoinna 12.00–18.00
Savilankatu 10, sisäpiha
puh. 040 751 5570