Tiedotteet

2021

22.6.2021

Pitsiviikon koko ohjelma on julkaistu – taiteen lajit kohtaavat pihajuhlissa

Rauman kaupunkifestivaali Pitsiviikko järjestetään 17.–25.7. jo 51. kerran. Tapahtuman ohjelma on poikkeuksellisesta ajasta huolimatta taiteen täyteinen, laaja ja monipuolinen. Aiemmin julkaistu tapahtumakattaus täydentyy kaikkiaan yhdeksänpäiväiseksi ilotteluksi. Kaivatun livemusiikin äärelle pääsee Pitsiviikon pihajuhlien iltakonserteissa, joissa on mukana upeita suomalaisen musiikin esittäjiä ja tekijöitä.

– Kaupunkifestivaalimme sai alkunsa Rauman taidemuseolla viisi vuosikymmentä sitten järjestetyistä pitsinäyttelyistä. Tänä vuonna Pitsiviikko juhlii koko viikon ajan yhdessä 51-vuotiaan taidemuseon kanssa pihajuhlien merkeissä. Konserteissa kuullaan moniteemaista musiikkia ja päiväohjelman kohokohdat kiertyvät Pitsiviikon ytimen eli huikean käsityöohjelman ympärille. Iltakonsertit toteutetaan taidemuseon sisäpihalla rajatulla yleisömäärällä, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Pihajuhlissa puuhataan ja jammaillaan

Pitsiviikon pihajuhlien ohjelma on jaettu kahteen osaan. Päivisin taidemuseon piha on täynnä toimintaa esityksistä työpajoihin. Käsityöohjelman pääteemana ovat kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö. Teema näkyy erilaisten luentojen, puheenvuorojen, työnäytöksien ja -pajojen sisältöinä.

– Kierrätysmateriaalista valmistetaan muun muassa hiusdonitseja, tuunataan vaatteita ja tehdään farkkuasusteita. Tietoiskuja ja luentoja pitävät muun muassa vaatetussuunnittelija Aija Rouhiainen, Tuunaajamutsi sekä Taito Satakunnan käsityöneuvojat. Käsityöohjelman lomassa paikalliset esiintyjät ilahduttavat yleisöä esityksillään, Stenfors taustoittaa.

Iltaisin järjestettävien konserttien sarjan aloittavat Aino Venna ja Jorma Uotinen yhtyeineen. Viikon mittaan lavalla nähdään MALLA, ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliolan Jori Otsa & Mah’orkka ja raumalainen 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä jazzbändi Sofronoff.

SuomiLOVEsta tutut Johanna Iivanainen ja Osmo Ikonen esiintyvät omilla kokoonpanoillaan pihajuhlien ohjelmassa. Modernia kansanmusiikkia kuullaan Wimme & Rinne -kokoonpanolta, pop-kanteletta soittavalta Ida-Elinalta sekä folkista inspiroituneelta Tilhet, Pajut ja muut -yhtyeen duolta.

Mustan pitsin yönä 23.7. esiintyvät paikallisten esiintyjien lisäksi näyttelijämuusikko Veeti Kallio sekä Paola Suhosen Lone Deer Laredo -yhtye. Lauantaina 24.7. pihajuhlien lavan valtaavat muotinäytösmallit ja ensimmäisellä livekeikallaan esiintyvä raumalainen Neili.

Pitsiviikon pihajuhlien maksuttomiin iltakonsertteihin mahtuu 160 katsojaa. Paikkavaraukset tulee tehdä etukäteen. Paikkoja voi varata konserttikohtaisesti maanantaista 5.7. klo 9 alkaen Rauman kaupungin verkkokaupassa tai soittamalla kaupungin palvelupiste Pyyrmaniin, puh. 02 834 5000. Mikäli paikkoja on vapaana vielä tapahtumapäivänä ennen konsertin alkamista, portilta voi päästä sisään jonotusjärjestyksessä.

Ohjelmaan voi tutustua Pitsiviikon nettisivuilla

Esiintyjiin ja kattavaan ohjelmaan voi tutustua Pitsiviikon nettisivuilla. Tapahtuman koko ohjelma on järjestetty verkkosivuille päiväkohtaisesti, mutta jaettu myös neljään tuttuun kategoriaan – tapahtumat ja tilaisuudet, pitsi- ja käsityönäyttelyt, museokohteet sekä taiteilijoiden työhuoneet ja taidenäyttelyt.

– Pitsiviikon aikana kannattaa tutustua raumalaisten museoiden näyttelytarjontaan, vierailla viehättävissä ja kiinnostavissa taiteilijakohteissa, ihastella nyplättyä pitsiä lukuisissa näyttelyissä sekä nauttia ympäri kesäistä kaupunkia levittäytyvän kaupunkifestivaalin pienistä ja isoista tapahtumista, Leila Stenfors sanoo.

Tapahtumaviikon aikana järjestetään erityisopastuksia näyttelyihin, kiinnostavia opastettuja kaupunkikierroksia sekä viihdyttävää markkinatunnelmaa. Ohjelmanostoja ja esiintyjäesittelyjä julkaistaan Pitsiviikon sosiaalisen median kanavissa ja nettisivuilla.

Pitsiviikko järjestetään koronatilanteen edellyttämä turvallisuus ja mahdolliset muutokset huomioiden. Pitsiviikon järjestäjät ja esiintyjät sitoutuvat turvallisuusohjeistuksen noudattamiseen. Myös tapahtumakävijöiden edellytetään noudattavan heille laadittuja turvallisuusohjeita ja toimivan järjestelyjen mukaisella tavalla yhteisen turvallisuuden takaamiseksi. Ajankohtaisin tieto tapahtuman turvallisuusjärjestelyistä löytyy Pitsiviikon nettisivuilta.

– Kokonaisuus on harkittu ja kaikissa tapahtuman järjestelyissä pyritään turvalliseen toteutukseen. Seuraamme koronatilannetta, toimimme yhteistyössä viranomaisten kanssa ja autamme siinä, että turvallisuusohjeistusten noudattaminen olisi tapahtumakävijöille mahdollista koko tapahtuman ajan. Turvallinen tapahtumaympäristö mahdollistaa Pitsiviikon elämyksistä nauttimisen tänäkin vuonna, Leila Stenfors toteaa.

6.5.2021

Rauman Pitsiviikko järjestetään 17.–25.7.

Lopullinen toteutustapa selviää alkukesän aikana

Rauman Pitsiviikko järjestetään 17.–25.7.2021. Kaupunkifestivaalin ohjelma ja tapahtumapaikat suunnitellaan niin, että tapahtuma pystytään toteuttamaan turvallisesti ja voimassa olevia viranomaisohjeita noudattaen.

– Poikkeusjärjestelyihin varaudutaan, mutta tavoitteena on toteuttaa tapahtuman ohjelmaa suurelta osin yleisötapahtumina, tosin totuttua pienempinä tilaisuuksina ja yleisömäärää tarvittaessa rajoittaen, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors sanoo.

Kaupungin lisäksi Pitsiviikon ohjelmaa työstävät kymmenet raumalaiset yhdistykset ja yksityiset tahot, jotka ovat mukana järjestämässä monipuolista kulttuuriohjelmaa yhdeksän tapahtumapäivän ajalle.

51. Pitsiviikon järjestelyissä varaudutaan muutoksiin

Pitsiviikon järjestämisessä varaudutaan muutoksiin, kunnes heinäkuun kokoontumisrajoitukset ovat selvillä.

– Näissä epävarmoissa olosuhteissa, kun tapahtuma on päätetty tehdä, on vain jatkettava järjestelyjä, ja oltava valmiina muuttamaan suunnitelmia vallitsevien olosuhteiden mukaan. Onneksi Pitsiviikko on tapahtumana sellainen, ettei sen tunnelma juuri kärsi tapahtuman mittakaavan muutoksesta. Pitsiviikko on houkutteleva ja kiinnostava tapahtuma myös pienimuotoisemmin järjestettynä, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari sanoo.

Ohjelman kävijämäärien rajoittamiseen ja turvavälien toteutumisen varmistamiseen on varauduttava. Tarvittaessa tapahtumia järjestetään osin tai kokonaan etätoteutuksina. Toteutustavoista kerrotaan tarkemmin, kun heinäkuun rajoitukset ovat selvillä.

– Olemme jo tässä kohtaa päättäneet, ettei myöhäiseen iltaan jatkuvia tapahtumia järjestetä. Pitsiviikon perinteisestä ohjelmasta jäävät pois Savilanpuiston konsertit. Iltaohjelma päättyy klo 21 ja ohjelma keskittyy koko perheelle sopiviin päivätapahtumiin, Kupari kertoo.

Pitsiä ja monipuolista ohjelmaa luvassa jo ennen Pitsiviikkoa

Kesäistä kulttuuriohjelmaa ja Pitsiviikon ohjelmaa nähdään Rauman taidemuseon sisäpihalle rakennettavalla ulkolavalla kolmen viikon aikana 10.–25.7. Taidemuseon sisäpiha tarjoaa upeat ja turvalliset puitteet erilaisille lavaesityksille. Taidemuseon kesänäyttely, Paola Suhosen kuratoima Iholla-pitsinäyttely, sopii oheisohjelmineen hyvin myös yhdeksi Pitsiviikon vierailun kohokohdaksi.

– Pitsinäyttelyn teemoihin liittyvää ohjelmaa järjestetään jo ennen Pitsiviikkoa. Lisäksi ulkolava annetaan myös toisten ohjelmajärjestäjien käyttöön vajaan viikon ajaksi ennen Pitsiviikon alkua. Luvassa on eräänlainen varaslähtö tapahtumaan, joka otetaan poikkeuksellisen tilanteen takia jo heinäkuun alussa, Leila Stenfors kertoo.

Kokemukset viime vuoden Pitsiviikon striimitapahtuman toteutuksesta olivat onnistuneita, joten Pitsiviikkoon liittyy tänäkin vuonna myös verkossa katsottavaa ohjelmaa. Ohjelman esittäminen Rauman kaupungin YouTube-kanavalla aloitetaan jo ennen Pitsiviikkoa.

Ajankohtaisista asioista ja tapahtuman järjestelyihin tulevista muutoksista ilmoitetaan Pitsiviikon verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Pitsiviikon ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan kesäkuussa.

11.2.2021

Suunnittelija Paola Suhonen kuratoi kesän 2021 pitsinäyttelyn Raumalla

Rauman museo, taidemuseo ja Pitsiviikko ovat solmineet yhteistyösopimuksen suunnittelija Paola Suhosen kanssa vuodelle 2021. Suhonen kuratoi museoiden yhdessä toteuttaman laajan pitsinäyttelyn ja tuo omaa asiantuntemustaan kaupunkifestivaali Pitsiviikon kehittämisen tueksi.

Rauman taidemuseossa järjestetään tulevana kesänä ainutlaatuinen näyttelykokonaisuus. Rauman museo ja taidemuseo yhdistävät osaamisensa pitsinäyttelyn toteuttamisessa. Kesän 2021 päänäyttelyssä kulttuurihistorialliset sisällöt kytketään tähän päivään. Paola Suhosen kanssa tehty yhteistyösopimus kattaa pitsinäyttelyn kuratoinnin yhdessä näyttelytyöryhmän kanssa sekä Pitsiviikon kehittämiseen tähtäävän työn.

– Ensimmäiset keskustelut yhteistyön tiimoilta on jo käyty. Rauman museolle pitsinäyttely merkitsee jatkumoa jo 1970-luvulta asti Pitsiviikon yhteydessä järjestettyjen näyttelyiden sarjalle, Rauman museon vs. museointendentti Minna-Liisa Salonsaari kertoo.

Paola Suhonen tunnetaan vaatesuunnittelijana ja muotoilijana, Ivana Helsingin suunnittelijana ja johtajana, taiteilijana, musiikin tekijänä, yrittäjänä, elokuvaohjaajana sekä Superwood-festivaalin luotsaajana. Hänellä on laajasti kokemusta ja osaamista suunnittelu-, taide, muotoilu- ja elokuva-alalta.

Pitsi on vaatesuunnittelijalle moniulotteinen asia. Suhosen mukaan pitsissä yhdistyvät käsityöperinne, muoti ja taiteellisen ilmaisun mahdollisuudet.

– Aihe haastaa minussa tekijänä monia eri puolia ja odotan mielenkiinnolla, miten suunnitelmat lähtevät toteutumaan. On suuri kunnia olla mukana tekemässä näyttely- ja tapahtumakokonaisuutta, johon minulla kytkeytyy omakin muisto. Ensimmäinen muotinäytös, johon osallistuin koulun ulkopuolella, jo ennen Ivana Helsingin perustamista, oli Rauman Pitsiviikolla vuonna 1997, Suhonen muistelee.

– Kokonaisuudessa lähden pohtimaan tasa-arvon, kestävän kehityksen ja elämyksellisyyden kysymyksiä, jotka ovat minulle tekijänä erittäin tärkeitä. Ihmiset kaipaavat muistoja ja yhteisiä, jaettuja kokemuksia kesästään, ja näinä aikoina kokemusten tarve on korostunut entisestään.

Suhonen taitaa kuratoinnin sekä brändityön. Hanke tarjoaa museoille ja Pitsiviikolle hienon mahdollisuuden toteuttaa rajat ylittävää yhteistyötä. Kulttuurihistoriallisen museon ja taidemuseon yhteistyö luo mahdollisuuden tarkastella pitsiä uudenlaisesta näkökulmasta.

– Paola Suhosella on useiden tuottamiensa hyvin menestyneiden tapahtumien myötä näkemystä kaupunkifestivaalin kehittämistyöhön. Suhosen mukanaolo tuo uudenlaista näkemystä myös pitsinäyttelyiden toteuttamiseen ja yhteistyöhön kulttuurihistoriallisen museon ja taidemuseon välille, Minna-Liisa Salonsaari ja Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto toteavat.

Pitsinäyttely avautuu yleisölle 12.6. ja on esillä 26.9. saakka.

– Näyttelysuunnitelmaa viedään eteenpäin, vaikka emme voikaan vielä tietää, millainen koronatilanne Suomessa on tulevana kesänä ja millaisten rajoitusten kanssa Raumalla silloin toimitaan. Isoa näyttelykokonaisuutta on kuitenkin ryhdyttävä valmistelemaan riittävän ajoissa, ja aina on varauduttava myös muutoksiin, Minna-Liisa Salonsaari kertoo.

Koronapandemia kannustaa yhteistyöhön ja uudistuviin sisältöihin

Kaupunkifestivaali Pitsiviikon kehittämisessä käytetään ensimmäistä kertaa ulkopuolisen asiantuntijan osaamista. Yhteistyön tuloksia tullaan näkemään kuluvan vuoden lisäksi myös tulevaisuudessa.

– Tapahtuman kehittämisessä keskitymme erityisesti Pitsiviikon tavoitteiden ja tulevaisuuden suuntaviivojen etsimiseen. Olosuhteiden ja toimintaympäristön muuttuessa 50-vuotiaan tapahtuman tuottamisessa on löydettävä uusia tapoja vaikuttamiseen, toimimiseen ja näkymiseen. Kevään aikana kehittämistyötä on tarkoitus tehdä myös tapahtuman laajan yhteistyö- ja sidosryhmäverkoston kanssa. Paola Suhosen suunnittelemaa ja ideoimaa ohjelmaa tullaan näkemään myös Mustan pitsin yönä 2021, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Pitsiviikon 2021 toteutustapa varmistuu huhtikuussa

Rauman Pitsiviikko järjestetään seuraavan kerran 17.–25.7.2021. Tapahtuman suunnittelussa huomioidaan mahdollisesti jatkuvan koronatilanteen tuomat rajoitukset.

– Mikäli kesällä ei voida järjestää isoja yleisötapahtumia, Pitsiviikon ohjelmaa voidaan esittää ilman yleisöä striimatusti tai rajatuille yleisöille. Näyttelyitä voidaan pitää auki voimassa olevia yleisömäärärajoituksia noudattaen, Stenfors sanoo.

Pitsiviikon toteutustavasta päätetään huhtikuun loppuun mennessä. Ohjelmahaku käynnistyy helmikuun aikana.

2020

28.7.2020

Pitsiviikko Livellä 14 600 katselukertaa viikonlopun aikana

Pitsiviikko Live –lähetys keräsi lähetyksen ja viikonlopun aikana yhteensä 14 600 katselukertaa. Näistä noin 12 300 tuli itse perjantain 24.7. suoran lähetyksen aikana ja loput tallenteen katseluina lauantain ja sunnuntain aikana. Yksittäisiä katsojia ohjelma keräsi lähes 6500. Katselukerroista noin 30 prosenttia tuli Youtuben ulkopuolelta, joista pääosa www.pitsiviikko.fi –sivun kautta sekä Facebookista. Loput katsojista löysivät lähetykseen suoraan Rauman kaupungin kanavan kautta ja videosivuston omalla hakutoiminnalla. Lähetys keräsi katsojia kotimaan lisäksi muun muassa Saksasta, Ruotsista, Espanjasta ja Kanadasta. Ohjelmisto kiinnosti erityisesti varttuneempaa väkeä, sillä kaikista katsojista noin 60 prosenttia oli yli 54-vuotiaita.

Livelähetyksen taltiointi on katsottavissa kokonaisuudessaan kaupungin Youtube-kanavalla, osoitteessa www.youtube.com/cityofrauma.
Ensi vuoden Pitsiviikon on tarkoitus toteutua perinteisenä, monipuolisen ohjelmatarjonnan kulttuurifestivaalina. Tavoitteena on siirtää suuri osa tälle vuodelle valmistellusta ja suunnitellusta ohjelmasta ensi vuoteen ja hyödyntää livelähetyksen tekemisestä saatua osaamista ja kokemuksia. Pitsiviikko järjestetään seuraavan kerran 17.–25.7.2021.

25.7.2020

Pitsiviikko Live onnistui odotetusti

50. kertaa järjestetty Rauman Pitsiviikko toteutettiin tänä vuonna yhdeksäntuntisena Pitsiviikko Live –lähetyksenä Mustan Pitsin Yönä perjantaina 24.7. Lähetys onnistui odotusten mukaan ja katsojat saivat nauttia monipuolisesta ohjelmasta koko illan ajan.

Vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors on kokonaisuuteen tyytyväinen.

– Uusi toteutustapa antoi mahdollisuuden tehdä Pitsiviikolle ainutlaatuista sisältöä. Saimme mukaan kaunista kuvamateriaalia, monenlaista musiikkia, upeita esityksiä sekä mielenkiintoisia keskusteluja. Teimme / saimme aikaan iloisen ja hyväntuulisen tapahtuman haastavissa olosuhteissa. Yhdeksän tunnin mittaisen lähetyksen luominen näin lyhyellä aikataululla oli (kieltämättä) haastavaa, mutta olen kokonaisuuteen ja Pitsiviikko-työryhmäämme todella tyytyväinen, Stenfors kehuu.

Pitsiviikko päätettiin siirtää livelähetyksen muotoon, kun valtioneuvosto jatkoi huhtikuussa isojen yleisötilaisuuksien järjestämiskieltoa heinäkuun loppuun saakka.

– Pitsiviikko Liven suunnittelu aloitettiin keväällä, jolloin ei ollut vielä tarkempaa tietoa kesän koronatilanteesta ja rajoitusten purkamisesta. Tuotantoa tehtiin kolmen kuukauden ajan, joten päätös siitä, miten tapahtuman kanssa edetään, piti tehdä aikaisin. Kesäkuussa tulleet päätökset rajoitusten purkamisesta tulivat yleisötapahtumien tuotantoa ajatellen liian myöhään, Stenfors toteaa.

Pitsiviikko Liven ohjelmaan kuului muun muassa musiikkiesityksiä, keskusteluja, raumalaisten matkailukohteiden esittelyjä sekä sirkustaidetta. Koko ohjelma on katsottavissa Rauman kaupungin Youtube-kanavalla osoitteessa http://www.youtube.com/cityofrauma.

Vuoden 2021 Rauman Pitsiviikon on tarkoitus toteutua perinteisenä, monipuolisen ohjelmatarjonnan kulttuurifestivaalina. Tavoitteena on siirtää suuri osa tälle vuodelle valmistellusta ja suunnitellusta ohjelmasta ensi vuoteen ja hyödyntää livelähetyksen tekemisestä saatua osaamista ja kokemuksia. Pitsiviikko järjestetään seuraavan kerran 17.–25.7.2021.

Tiedote 6.7.2020

Pitsiviikko Live tarjoaa ohjelmallisen kulttuurielämyksen verkossa

Mustan pitsin yönä 24.7. nähdään ja kuullaan Pitsiviikko Live eli yhdeksäntuntinen lähetys, joka tiivistää 50. kertaa järjestettävän tapahtuman kotikatsomossa koettavaksi elämykseksi. Pitsiviikolta tutut ohjelmaelementit ovat mukana – musiikki, tanssi ja taiteet, raumalainen perinneohjelma sekä tapahtumalle juurensa ja alkusysäyksen viisi vuosikymmentä sitten antanut pitsinnypläys. Lähetystä voi seurata Rauman kaupungin YouTube-kanavalla perjantai-iltapäivästä puoleen yöhön.

– Emme voi tänä kesänä kutsua koolle Pitsiviikolta tuttuja suuria yleisöjä, mutta voimme kuitenkin tarjota turvallisesti muistutuksen tapahtuman omaleimaisesta ohjelmasta. Kokonaisuus yhdistetään ainutlaatuiseen tapahtumaympäristöön verkkolähetyksen avulla. Teemme juhlavuoden tapahtumaohjelman yhdessä Pitsiviikolta tuttujen esiintyjien kanssa, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Pitsiviikko Liven aloittaa perinteisesti Pyyrman, joka rummuttaa juhlavuoden lähetykselle alkutahdit. Ensimmäisen lähetystunnin aikana nähdään myös muut avajaisjuhlallisuudet, kuten raumalaisen tanssiryhmä Mirku Flikkojen pitsitanssi ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun juhlapuhe. Raumalaissyntyisen baritoni Aarne Pelkosen trio tähdittää avaustunnin ohjelmaa.

Lähetyksessä opetellaan myös nypläämään ja nyplätään kilpaa, puhutaan pitsistä sekä seurataan, kuinka paljon pitsiä saadaan aikaiseksi yhdeksän tunnin aikana.

Lasten oman lähetystunnin aikana nähdään nukketeatteria, kuullaan raumankielinen satuhetki ja lauletaan lastenlauluja raumalaisittain tutun trion johdolla. Pitsiviikko Liven bändi eli Talon Orkesteri säestää myös muita lähetyksessä esiintyviä solisteja.

Ohjelma-aikaa rytmittävät lähetystä varten etukäteen kuvatut insertit, joissa päästään tutustumaan muun muassa raumalaistaiteilijoiden työhuoneisiin, uniikkeihin yksityismuseokokoelmiin sekä kiinnostaviin Vanha Rauma -kierroksiin, joissa tuttuja kadunkulmia lähestytään myös lintuperspektiivistä. Lähetystä varten toteutetut Vanha Rauma -opastukset on kuvattu ennakkoon Rauman oppaiden kanssa.

Lähetys päättyy iltahämärän laskeuduttua konserttikimaraan, jonka päätähtinä kuullaan kuoro- ja lauluyhtyemusiikkia esittävä Myytti-kuoro sekä muun muassa Rauman Soittokunnan upeaäänisenä solistina tunnettu laulaja-lauluntekijä ja pianisti Alina Sudenlehti. Ilta huipentuu valotaideteokseen, jonka toteutuksen voi keskiyön aikaan kokea verkkolähetyksen lisäksi myös livenä Hauenguanon aukion ympäristössä olevien rakennusten ikkunoissa.

Yhdeksäntuntisen ohjelman juontavat ja luotsaavat läpi Laura Ruohola ja Karri Laihonen. Lähetyksessä kuullaan heidän johdollaan myös pitsi- ja tapahtumateemaista puheohjelmaa sekä kiinnostavia keskusteluja.

Rauman Pitsiviikko järjestetään tänä vuonna 50. kerran. Vuodesta 1971 lähtien yhtäjaksoisesti järjestetty kaupunkifestivaali on lunastanut paikkansa läheltä ja kaukaa saapuvien tapahtumakävijöiden sydämissä. Juhlavuoden tapahtuma järjestetään poikkeuksellisesti verkossa yhdeksäntuntisena lähetyksenä. Livelähetystä voi seurata Rauman kaupungin YouTube-kanavalla perjantaina 24.7. klo 15-00.

Tiedote 28.5.2020

Rauman Pitsiviikko 2020 järjestetään yhdeksäntuntisena livelähetyksenä

Rauman Pitsiviikko järjestetään tänä kesänä yhdeksäntuntisena livelähetyksenä perjantaina 24.7. eli Mustan pitsin yönä. Pitsiviikko Live – Yhdeksän festivaalipäivää yhdeksässä tunnissa koostaa 50. kertaa järjestettävän Pitsiviikon monipuolisen ohjelman, kiinnostavat paikalliset esiintyjät sekä festivaalitunnelman yhdeksäntuntiseen juonnettuun lähetykseen.

Pitsiviikon isot yleisötapahtumat, kuten Savilanpuiston ilmaiskonsertit ja Kansainväliset Suurmarkkinat, on peruttu Suomen hallituksen 22.4. tekemän linjauksen mukaisesti, jonka myötä suuret yleisötapahtumat kiellettiin koronaepidemian vuoksi heinäkuun loppuun asti.

Pitsiviikko Livessä nähdään ennakkoon kuvattuja esityksiä ja ohjelmaa, kiinnostavia kohtaamisia ja haastatteluja sekä suoraa lähetystä Rauman taidemuseon sisäpihalta. Livelähetystä voi seurata perinteisenä Mustan Pitsin yönä Rauman kaupungin YouTube-kanavalla osoitteessa www.youtube.com/cityofrauma. Lähetys tallennetaan samalle kanavalle jälkikäteen. Ihmiset voivat seurata lähetystä siellä, missä poikkeusolojen takia ovat – kotona, mökkilaitureilla tai veneillä.

– Koko festivaalituotanto piti muuttaa melko nopeassa ajassa täysin toisenlaiseen muotoon. Pohjana on alkuperäinen tapahtuma, sen parhaat puolet, ainutlaatuinen ja erottuva ohjelma ja tunnelma, johon vain Pitsiviikko pystyy. Koko kaupungissa näkyvän festivaalin sijaan keskitymme kuitenkin siihen, miten paras kokemus Pitsiviikosta välitetään ruudun välityksellä katsojille, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

– Kun totutusta on pakko poiketa, saadaan aikaan jotain sellaista, mikä normaalioloissa olisi ollut lähes mahdotonta tehdä. On mahdollista, että poikkeustoteutuksesta voi jäädä jotain myös pysyväksi toimintatavaksi tuleviin Pitsiviikkoihin, Stenfors jatkaa.

Sisältöä tuotetaan yhdessä – yleisö voi osallistua sosiaalisen median avulla

Pitsiviikko Live toteutetaan noudattaen poikkeusolojen rajoituksia ja vastuullista järjestämistapaa ilman liveyleisöä. Myös tuotanto on suunniteltu niin, että kuvaukset ja lähetys voidaan järjestää, vaikka koronatilanteeseen liittyvät rajoitukset esimerkiksi jälleen kiristyisivät kesän aikana.

Pitsiviikko Live on poikkeusaikoihin suunniteltu monikameratuotanto. Yhdeksään tuntiin mahtuu paljon ohjelmaa ja osa sisällöistä kuvataan kesän aikana ennakkoon. Lähetys vie festivaalin tapahtumat moniin raumalaisiin kohteisiin. Sisältöjä kuvataan muun muassa Vanhassa Raumassa, Sammallahdenmäellä sekä merellisen luonnon äärellä. Lähetyksen katsojat pääsevät tapahtuman ohjelman lisäksi nauttimaan Rauman upeista maisemista ja maailmanperintökohteiden ainutlaatuisista ympäristöistä.

Lähetyksen ohjelma rakentuu perinteisen Pitsiviikon tärkeiden sisältöjen, raumalaisten kulttuurintekijöiden ja elävän kulttuuriperinnön ympärille. Lähetyksessä nähdään esittävää taidetta ja kuullaan monipuolisesti musiikkia ja mielenkiintoisia haastatteluja. Luvassa on myös Pitsiviikolle täysin uusia ja poikkeuksellisia sisältöjä.

– Kaikki esiintyjät, joihin olemme jo ehtineet olla yhteydessä, ovat innoissaan lähdössä mukaan lähetykseen ja suunnittelevat kanssamme sitä, miltä Pitsiviikon ohjelma tänä vuonna näyttää. Yhdeksäntuntiseen lähetykseen mahtuu vielä sisältöä, joten haluammekin vielä kutsua kaikenikäiset, erityisesti nuoret, mukaan ohjelman ideointiin, suunnitteluun ja esiintyjiksi. Koska tapahtuman tuotantotapa on tänä vuonna niin poikkeuksellinen, ohjelmassa on tilausta hauskoille, yllättäville ja erikoisillekin ohjelmaideoille. Sellaisille, joita ei voisi normaaleissa tapahtumaolosuhteissa toteuttaa, kulttuurituottaja Sanni Tuuppa sanoo.

Pitsiviikon nettisivuilla osoitteessa www.pitsiviikko.fi voi käydä lukemassa, miten ohjelmaideoita voi ehdottaa lähetykseen. Yleisö voi osallistua lähetykseen sosiaalisen median kanavien kautta sekä ennakkoon että lähetyksen aikana. Kesän aikana esitetään muun muassa kutsu juhlavuottaan viettävän tapahtuman onnittelutempauksen tekemiseen ja annetaan sosiaalisen median seuraajille mahdollisuus valita lähetyksessä näytettävää ohjelmasisältöä.

Tiedote 23.4.2020

Rauman Pitsiviikon 2020 yleisötapahtumat on peruttu

Rauman Pitsiviikon 2020 yleisötapahtumat on peruttu Suomen hallituksen keskiviikkona 22.4. tekemän linjauksen mukaisesti. Suurten yleisötapahtumien järjestäminen on kielletty 31.7.2020 saakka. Pitsiviikko oli määrä järjestää 18.–26.7.2020.

– Monet eri tahot ovat valmistelleet juhlavuoden Pitsiviikkoa jo pitkään, ja olemme varmoja, että festivaalista olisi tänäkin vuonna tullut hieno ja ikimuistoinen osa Rauman tapahtumakesää, Rauman kaupungin vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

– Pitsiviikko on merkittävä tapahtuma Raumalle, joten päätös sen perumisesta tehdään pettyneenä tietäen sen aiheuttavan pitkään valmisteltujen suunnitelmien peruuntumista ja tulonmenetyksiä monelle yhteistyökumppanille sekä ohjelma- ja näyttelyjärjestäjälle. Yleisön, esiintyjien, järjestäjien ja työntekijöiden terveys ja turvallisuus ovat meille kaikille kuitenkin tärkeintä.

Tavoitteena on siirtää mahdollisimman suuri osa Pitsiviikon jo ilmoitetusta ja valmistellusta ohjelmasta ensi vuoteen. Ensi vuoden Pitsiviikko järjestetään 17.–25.7.2021.

Tapahtuman tuotanto-organisaatio on festivaalimuotoisen Pitsiviikon valmistelun ohella tehnyt suunnitelman siitä, miten yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1971 järjestetyn Pitsiviikon toteuttaminen olisi mahdollista vallitsevissa olosuhteissa tänä kesänä. Heinäkuussa 2020 toteutuvasta poikkeusaikaan soveltuvasta ohjelmasta tiedotetaan lisää lähiaikoina.