Tiedotteet

2022

12.5.2022

Rauman Pitsiviikko järjestetään 23.–31.7. – koko ohjelma valmistuu toukokuun aikana

Rauman suurin kesätapahtuma Pitsiviikko järjestetään tänä vuonna 52. kerran 23.–31.7. Kaupunki täyttyy yli 130 tilaisuudesta ja tapahtumasta – ohjelmaa on tarjolla kaikkiaan yhdeksän päivän ajan. Suosittuun kaupunkifestivaaliin odotetaan kymmeniä tuhansia kävijöitä.

Savilanpuistossa pääsee jälleen tuttuun tapaan nauttimaan maksuttomasta ja ikärajattomasta konserttiohjelmasta; keskiviikkona 27.7. vietetään nuorille suunnattua iltaa, torstaina 28.7. lavalla nähdään pitsimissikilpailu ja kuullaan Rauman Soittokuntaa, jonka solisteina 70-luvun teemakonsertissa ovat Markku Pekonen, Paula Kupari ja Jussi Lammela. Mustan pitsin yönä 29.7. konserttilavan tähtinä loistavat lastenmusiikkiyhtye Naattiorkesteri, fiftarirockia soittava AT’s Roots & Ramblin’, pop-folkduo Eva + Manu ja valovoimainen laulaja Pete Parkkonen.

– Pitsiviikon paluu Savilanpuistoon tarkoittaa ison yleisömäärän mahdollistavia keikkoja, joita järjestämme jälleen parin poikkeusvuoden jälkeen ilolla. Isojen yleisömäärien tapahtumia tulevalla Pitsiviikolla ovat myös keskustan kaduilla 27.-30.7. järjestettävät Kansainväliset Suurmarkkinat ja Kalatorilla 29.-30.7. järjestettävät Käsityöläismarkkinat, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.
Pitsiviikon nettisivuilla osoitteessa pitsiviikko.fi toukokuun lopussa ja painettuna Paperilehdessä 3.6. julkaistava Pitsiviikon koko ohjelma sisältää tällä hetkellä yli 130 tilaisuutta ja tapahtumakartalle on tulossa yli 70 merkintää. Kokonaisuudessa on mukana mittava joukko eri tahoja ja järjestäjiä.

– Ohjelma alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Mukaan mahtuu kymmeniä tapahtumia, kiinnostavien esiintyjien ilmaiskonsertteja ja -esityksiä, pitsin, kädentaitojen ja taiteen näyttelyitä sekä monipuolista lastenohjelmaa, kuten sirkusesityksiä ja keppihevoskulkue, Stenfors sanoo.

Rauman kaupungilla on tapahtuman järjestämis- ja koordinointivastuu, mutta kaikki kaupunkilaiset on kutsuttu mukaan Pitsiviikon tekemiseen ja tapahtumatoteutuksiin.

– Ohjelmailmoituksia on tullut koronavuosien jälkeen ilahduttava määrä. Pääsemme jälleen tekemään raumalaisten ja muualta saapuvien iloksi upeaa kesätapahtumaa. Olen aivan varma, että laajasta ohjelmatarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin kiinnostavaa, Stenfors toteaa.

Työpajoissa tuunataan yhdessä

Vanhan Rauman Tammelan pihalla ja verstaalla pidetään Pitsiviikolla useita kädentaitojen työpajoja. Kierrätys, tuunaus ja luonnonmateriaalit näkyvät työpajojen ohjelmassa.
Pitsiviikko-verstaalla järjestetään muun muassa Rauma-neuleen yhteisneulontaa ja neuvontapaja. Mestaritekijät-ohjelman voittaja Niina Koivula ohjaa verstaalla kylttityöpajaa, jossa lapset ja aikuiset pääsevät tuunaamaan oman kyltin kotiin.

– Lisäksi Kesätonttu-työpajassa lapset pääsevät valmistamaan sauna- ja kotitonttuja luonnosta löytyvistä materiaaleista Pitsikaupungin Joulun tonttuteeman hengessä, kulttuurituottaja Sanni Tuuppa vinkkaa.

Posellista pitsin paras paikka

Raumalaisten nyplääjäyhdistysten pitsinäyttelyt järjestetään ensimmäistä kertaa samassa paikassa.

– Posellista tulee Pitsiviikolla pitsin paras paikka, kun taidokkaan nyplätyn pitsin ohella esillä ovat modernit pitsitaideteokset, Tuuppa iloitsee.

Nypläämään pääsevät Pitsiviikolla niin kokeneet kuin aloittelijatkin. Rauman kansalaisopiston järjestämällä tyllipitsikurssilla syvennetään jo opittuja taitoja ja harjoitellaan uutta tekniikkaa. Nypläystä pääsee kokeilemaan myös ihan jokainen tapahtumakävijä muun muassa pitsinäyttelyiden yhteydessä. Kilpailemaankin nypläyksessä pääsee, jos haluaa osallistua jo 20. kerran järjestettävään Nopein nyplääjä -kilpailuun.

Rauman 580-juhlavuodelle oma ohjelmakokonaisuus

Rauma 580 -juhlavuosi huomioidaan Pitsiviikolla raumalaisten esiintyjien ohjelmakokonaisuudella Marelan pihamaalla keskiviikkona 27.7.Viikon aikana kuullaan myös ympäri kaupunkia raumalaisia jaarituksia Nortamo-seuran esittämänä. Savilanpuiston lavalla piipahtaa torstai-iltana 28.7. raumalaisittain maailmanmenoa tarkkaileva Tapio Niemen Apteekkar Nyyper –hahmo.

 

22.2.2022

Rauman kesän ohjelma- ja tapahtumatarjonnasta kerätään tietoja 20.3. asti

Rauman tulevan kesän ohjelma- ja tapahtumatietoja kootaan parhaillaan yhteen. Ohjelmasisältöjä ja tapahtumia voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella 20.3. asti.

Ohjelmaa voivat tuottaa muun muassa yhdistykset, seurat, järjestöt, yritykset ja yksittäiset toimijat. Tapahtuma-, ohjelma- ja näyttelytietoja jaetaan kaupungin kanavissa, kuten nettisivuilla ja tapahtumakalenterissa.

– Toivomme, että kesätapahtumat voidaan järjestää ja Rauman kesä innostaa matkailijat jälleen liikkeelle. Odotamme tulevaa kesää jo innolla, matkailuneuvoja Jenna Ylipuranen sanoo.

Ilmoitetut tiedot liitetään osaksi joko Pitsiviikon tai koko kesän ohjelmakokonaisuutta, ja ohjelmaa tuodaan esiin kaupungin sähköisissä kanavissa. Rauman matkailuneuvonta hyödyntää ohjelma- ja tapahtumatietoja asiakaspalvelussa ja markkinoinnissa.

– Rauman kaupunki täyttää tänä vuonna 580 vuotta. Toivottavasti myös juhlavuosi inspiroi toimijoita kesän ohjelmasuunnittelussa. Sisältöideointia voi tehdä laajasti lapsille, nuorille, matkailijoille tai kaupunkilaisille. Aiheina voivat olla esimerkiksi yksittäiset runoesitykset, konsertit tai tanssisoolot sekä useana päivänä toistuvat ohjelmat, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors muistuttaa.

Toimijat vastaavat itse tapahtuman ja ohjelmasisältöjen suunnittelusta ja toteutuksesta. Kaupunki huolehtii kokonaisuuden markkinoinnista – sekä Pitsiviikon että koko kesän aikana järjestettävän ohjelman osalta.

– Kannustamme toimijoita ilmoittamaan ohjelmasta ajoissa, jotta pääsemme myös pikimmiten markkinoimaan kokonaisuutta. Tapahtumatietoja voi lähettää sähköisellä lomakkeella vielä määräajan jälkeenkin, mutta 20.3. jälkeen ilmoitetut tiedot eivät välttämättä ehdi osaksi markkinointimateriaalia, Stenfors sanoo. Linkki ohjelmahaun lomakkeeseen löytyy myös Pitsiviikon nettisivulta.

 

2021

25.7.2021

51. Pitsiviikko järjestettiin onnistuneesti – yhdeksänpäiväinen kaupunkifestivaali kokosi runsaasti kävijöitä Raumalle

Rauman Pitsiviikko järjestettiin 17.–25.7. Pitsiviikolla oli tarjolla runsaasti erilaista ohjelmaa – musiikkia, pitsi- ja käsityönäyttelyitä, pihakirppiksiä sekä nelipäiväisinä järjestetyt Kansainväliset ja Suomalaiset Suurmarkkinat. Pitsiviikon aikana museo- ja näyttely- ja taiteilijakohteita oli auki yli neljäkymmentä, ja useat raumalaiset yhdistykset, toimijat ja yksityishenkilöt tuottivat tapahtuman ohjelmaan kymmeniä tilaisuuksia ja tapahtumia.

Tänä kesänä Pitsiviikon uutena kokonaisuutena vietettiin Pitsiviikon pihajuhlia Rauman taidemuseon sisäpihalla. Pihajuhlien ohjelmassa oli esityksiä, työnäytöksiä, näyttelyitä, työpajoja, keskusteluja ja luentoja. Rajoitetulle yleisömäärälle järjestetty pihajuhlien ohjelma korvasi Savilanpuiston konserttilavan ohjelman tänä vuonna.

– Pitsiviikon kohokohtia olivat tänä vuonna pihajuhlien ohjelman iltakonsertit. Upeat livekeikat keräsivät kiitosta konserteissa viihtyneiltä ihmisiltä. Myös esiintyjät olivat tyytyväisiä päästessään yleisön eteen, monet pitkienkin keikkataukojen jälkeen, Rauman kaupungin vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Iltakonsertit keräsivät hyvin yleisöä ja suurin osa konserteista varattiin loppuun nopeasti. Ulkona pidetyt ilmaiskonsertit järjestettiin koronaturvallisesti – mukaan mahtui 160 paikkansa varannutta katsojaa väljästi toteutetulle katsomoalueelle.

Pitsiviikon aikana kaupungissa vierailivat myös Kansainväliset ja Suomalaiset Suurmarkkinat keskiviikosta lauantaihin. Markkinat toteutuivat laajalla alueella Rauman keskustassa. Markkinat keräsivät yhteensä noin 40 000 vierailijaa. Taidemuseon pihalla järjestetyt Pitsiviikon pihajuhlat ja kaupungin toisella laidalla järjestetyt markkinat saivat Pitsiviikon ohjelmaa seuraamaan tulleen yleisön levittäytymään väljästi koko Vanhan Rauman alueelle, kaupungin päästä päähän.

– Onnistuimme poikkeuksellisissa olosuhteissa järjestämään Pitsiviikon, joka sai mielenkiintoisella ja monipuolisella ohjelmalla ja toimivilla järjestelyillä Raumalle paljon ihmisiä yhdeksän tapahtumapäivän aikana. Pitsiviikon tunnelmasta ja järjestelyistä on tullut hyvää palautetta tapahtuman aikana. Kävijöitä riitti hyvin jokaiselle tapahtumapäivälle, Stenfors kertoo.

Pitsiviikko järjestetään ensi kesänä 23.–31.7.2022.

22.6.2021

Pitsiviikon koko ohjelma on julkaistu – taiteen lajit kohtaavat pihajuhlissa

Rauman kaupunkifestivaali Pitsiviikko järjestetään 17.–25.7. jo 51. kerran. Tapahtuman ohjelma on poikkeuksellisesta ajasta huolimatta taiteen täyteinen, laaja ja monipuolinen. Aiemmin julkaistu tapahtumakattaus täydentyy kaikkiaan yhdeksänpäiväiseksi ilotteluksi. Kaivatun livemusiikin äärelle pääsee Pitsiviikon pihajuhlien iltakonserteissa, joissa on mukana upeita suomalaisen musiikin esittäjiä ja tekijöitä.

– Kaupunkifestivaalimme sai alkunsa Rauman taidemuseolla viisi vuosikymmentä sitten järjestetyistä pitsinäyttelyistä. Tänä vuonna Pitsiviikko juhlii koko viikon ajan yhdessä 51-vuotiaan taidemuseon kanssa pihajuhlien merkeissä. Konserteissa kuullaan moniteemaista musiikkia ja päiväohjelman kohokohdat kiertyvät Pitsiviikon ytimen eli huikean käsityöohjelman ympärille. Iltakonsertit toteutetaan taidemuseon sisäpihalla rajatulla yleisömäärällä, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Pihajuhlissa puuhataan ja jammaillaan

Pitsiviikon pihajuhlien ohjelma on jaettu kahteen osaan. Päivisin taidemuseon piha on täynnä toimintaa esityksistä työpajoihin. Käsityöohjelman pääteemana ovat kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö. Teema näkyy erilaisten luentojen, puheenvuorojen, työnäytöksien ja -pajojen sisältöinä.

– Kierrätysmateriaalista valmistetaan muun muassa hiusdonitseja, tuunataan vaatteita ja tehdään farkkuasusteita. Tietoiskuja ja luentoja pitävät muun muassa vaatetussuunnittelija Aija Rouhiainen, Tuunaajamutsi sekä Taito Satakunnan käsityöneuvojat. Käsityöohjelman lomassa paikalliset esiintyjät ilahduttavat yleisöä esityksillään, Stenfors taustoittaa.

Iltaisin järjestettävien konserttien sarjan aloittavat Aino Venna ja Jorma Uotinen yhtyeineen. Viikon mittaan lavalla nähdään MALLA, ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliolan Jori Otsa & Mah’orkka ja raumalainen 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä jazzbändi Sofronoff.

SuomiLOVEsta tutut Johanna Iivanainen ja Osmo Ikonen esiintyvät omilla kokoonpanoillaan pihajuhlien ohjelmassa. Modernia kansanmusiikkia kuullaan Wimme & Rinne -kokoonpanolta, pop-kanteletta soittavalta Ida-Elinalta sekä folkista inspiroituneelta Tilhet, Pajut ja muut -yhtyeen duolta.

Mustan pitsin yönä 23.7. esiintyvät paikallisten esiintyjien lisäksi näyttelijämuusikko Veeti Kallio sekä Paola Suhosen Lone Deer Laredo -yhtye. Lauantaina 24.7. pihajuhlien lavan valtaavat muotinäytösmallit ja ensimmäisellä livekeikallaan esiintyvä raumalainen Neili.

Pitsiviikon pihajuhlien maksuttomiin iltakonsertteihin mahtuu 160 katsojaa. Paikkavaraukset tulee tehdä etukäteen. Paikkoja voi varata konserttikohtaisesti maanantaista 5.7. klo 9 alkaen Rauman kaupungin verkkokaupassa tai soittamalla kaupungin palvelupiste Pyyrmaniin, puh. 02 834 5000. Mikäli paikkoja on vapaana vielä tapahtumapäivänä ennen konsertin alkamista, portilta voi päästä sisään jonotusjärjestyksessä.

Ohjelmaan voi tutustua Pitsiviikon nettisivuilla

Esiintyjiin ja kattavaan ohjelmaan voi tutustua Pitsiviikon nettisivuilla. Tapahtuman koko ohjelma on järjestetty verkkosivuille päiväkohtaisesti, mutta jaettu myös neljään tuttuun kategoriaan – tapahtumat ja tilaisuudet, pitsi- ja käsityönäyttelyt, museokohteet sekä taiteilijoiden työhuoneet ja taidenäyttelyt.

– Pitsiviikon aikana kannattaa tutustua raumalaisten museoiden näyttelytarjontaan, vierailla viehättävissä ja kiinnostavissa taiteilijakohteissa, ihastella nyplättyä pitsiä lukuisissa näyttelyissä sekä nauttia ympäri kesäistä kaupunkia levittäytyvän kaupunkifestivaalin pienistä ja isoista tapahtumista, Leila Stenfors sanoo.

Tapahtumaviikon aikana järjestetään erityisopastuksia näyttelyihin, kiinnostavia opastettuja kaupunkikierroksia sekä viihdyttävää markkinatunnelmaa. Ohjelmanostoja ja esiintyjäesittelyjä julkaistaan Pitsiviikon sosiaalisen median kanavissa ja nettisivuilla.

Pitsiviikko järjestetään koronatilanteen edellyttämä turvallisuus ja mahdolliset muutokset huomioiden. Pitsiviikon järjestäjät ja esiintyjät sitoutuvat turvallisuusohjeistuksen noudattamiseen. Myös tapahtumakävijöiden edellytetään noudattavan heille laadittuja turvallisuusohjeita ja toimivan järjestelyjen mukaisella tavalla yhteisen turvallisuuden takaamiseksi. Ajankohtaisin tieto tapahtuman turvallisuusjärjestelyistä löytyy Pitsiviikon nettisivuilta.

– Kokonaisuus on harkittu ja kaikissa tapahtuman järjestelyissä pyritään turvalliseen toteutukseen. Seuraamme koronatilannetta, toimimme yhteistyössä viranomaisten kanssa ja autamme siinä, että turvallisuusohjeistusten noudattaminen olisi tapahtumakävijöille mahdollista koko tapahtuman ajan. Turvallinen tapahtumaympäristö mahdollistaa Pitsiviikon elämyksistä nauttimisen tänäkin vuonna, Leila Stenfors toteaa.

6.5.2021

Rauman Pitsiviikko järjestetään 17.–25.7.

Lopullinen toteutustapa selviää alkukesän aikana

Rauman Pitsiviikko järjestetään 17.–25.7.2021. Kaupunkifestivaalin ohjelma ja tapahtumapaikat suunnitellaan niin, että tapahtuma pystytään toteuttamaan turvallisesti ja voimassa olevia viranomaisohjeita noudattaen.

– Poikkeusjärjestelyihin varaudutaan, mutta tavoitteena on toteuttaa tapahtuman ohjelmaa suurelta osin yleisötapahtumina, tosin totuttua pienempinä tilaisuuksina ja yleisömäärää tarvittaessa rajoittaen, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors sanoo.

Kaupungin lisäksi Pitsiviikon ohjelmaa työstävät kymmenet raumalaiset yhdistykset ja yksityiset tahot, jotka ovat mukana järjestämässä monipuolista kulttuuriohjelmaa yhdeksän tapahtumapäivän ajalle.

51. Pitsiviikon järjestelyissä varaudutaan muutoksiin

Pitsiviikon järjestämisessä varaudutaan muutoksiin, kunnes heinäkuun kokoontumisrajoitukset ovat selvillä.

– Näissä epävarmoissa olosuhteissa, kun tapahtuma on päätetty tehdä, on vain jatkettava järjestelyjä, ja oltava valmiina muuttamaan suunnitelmia vallitsevien olosuhteiden mukaan. Onneksi Pitsiviikko on tapahtumana sellainen, ettei sen tunnelma juuri kärsi tapahtuman mittakaavan muutoksesta. Pitsiviikko on houkutteleva ja kiinnostava tapahtuma myös pienimuotoisemmin järjestettynä, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari sanoo.

Ohjelman kävijämäärien rajoittamiseen ja turvavälien toteutumisen varmistamiseen on varauduttava. Tarvittaessa tapahtumia järjestetään osin tai kokonaan etätoteutuksina. Toteutustavoista kerrotaan tarkemmin, kun heinäkuun rajoitukset ovat selvillä.

– Olemme jo tässä kohtaa päättäneet, ettei myöhäiseen iltaan jatkuvia tapahtumia järjestetä. Pitsiviikon perinteisestä ohjelmasta jäävät pois Savilanpuiston konsertit. Iltaohjelma päättyy klo 21 ja ohjelma keskittyy koko perheelle sopiviin päivätapahtumiin, Kupari kertoo.

Pitsiä ja monipuolista ohjelmaa luvassa jo ennen Pitsiviikkoa

Kesäistä kulttuuriohjelmaa ja Pitsiviikon ohjelmaa nähdään Rauman taidemuseon sisäpihalle rakennettavalla ulkolavalla kolmen viikon aikana 10.–25.7. Taidemuseon sisäpiha tarjoaa upeat ja turvalliset puitteet erilaisille lavaesityksille. Taidemuseon kesänäyttely, Paola Suhosen kuratoima Iholla-pitsinäyttely, sopii oheisohjelmineen hyvin myös yhdeksi Pitsiviikon vierailun kohokohdaksi.

– Pitsinäyttelyn teemoihin liittyvää ohjelmaa järjestetään jo ennen Pitsiviikkoa. Lisäksi ulkolava annetaan myös toisten ohjelmajärjestäjien käyttöön vajaan viikon ajaksi ennen Pitsiviikon alkua. Luvassa on eräänlainen varaslähtö tapahtumaan, joka otetaan poikkeuksellisen tilanteen takia jo heinäkuun alussa, Leila Stenfors kertoo.

Kokemukset viime vuoden Pitsiviikon striimitapahtuman toteutuksesta olivat onnistuneita, joten Pitsiviikkoon liittyy tänäkin vuonna myös verkossa katsottavaa ohjelmaa. Ohjelman esittäminen Rauman kaupungin YouTube-kanavalla aloitetaan jo ennen Pitsiviikkoa.

Ajankohtaisista asioista ja tapahtuman järjestelyihin tulevista muutoksista ilmoitetaan Pitsiviikon verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Pitsiviikon ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan kesäkuussa.

11.2.2021

Suunnittelija Paola Suhonen kuratoi kesän 2021 pitsinäyttelyn Raumalla

Rauman museo, taidemuseo ja Pitsiviikko ovat solmineet yhteistyösopimuksen suunnittelija Paola Suhosen kanssa vuodelle 2021. Suhonen kuratoi museoiden yhdessä toteuttaman laajan pitsinäyttelyn ja tuo omaa asiantuntemustaan kaupunkifestivaali Pitsiviikon kehittämisen tueksi.

Rauman taidemuseossa järjestetään tulevana kesänä ainutlaatuinen näyttelykokonaisuus. Rauman museo ja taidemuseo yhdistävät osaamisensa pitsinäyttelyn toteuttamisessa. Kesän 2021 päänäyttelyssä kulttuurihistorialliset sisällöt kytketään tähän päivään. Paola Suhosen kanssa tehty yhteistyösopimus kattaa pitsinäyttelyn kuratoinnin yhdessä näyttelytyöryhmän kanssa sekä Pitsiviikon kehittämiseen tähtäävän työn.

– Ensimmäiset keskustelut yhteistyön tiimoilta on jo käyty. Rauman museolle pitsinäyttely merkitsee jatkumoa jo 1970-luvulta asti Pitsiviikon yhteydessä järjestettyjen näyttelyiden sarjalle, Rauman museon vs. museointendentti Minna-Liisa Salonsaari kertoo.

Paola Suhonen tunnetaan vaatesuunnittelijana ja muotoilijana, Ivana Helsingin suunnittelijana ja johtajana, taiteilijana, musiikin tekijänä, yrittäjänä, elokuvaohjaajana sekä Superwood-festivaalin luotsaajana. Hänellä on laajasti kokemusta ja osaamista suunnittelu-, taide, muotoilu- ja elokuva-alalta.

Pitsi on vaatesuunnittelijalle moniulotteinen asia. Suhosen mukaan pitsissä yhdistyvät käsityöperinne, muoti ja taiteellisen ilmaisun mahdollisuudet.

– Aihe haastaa minussa tekijänä monia eri puolia ja odotan mielenkiinnolla, miten suunnitelmat lähtevät toteutumaan. On suuri kunnia olla mukana tekemässä näyttely- ja tapahtumakokonaisuutta, johon minulla kytkeytyy omakin muisto. Ensimmäinen muotinäytös, johon osallistuin koulun ulkopuolella, jo ennen Ivana Helsingin perustamista, oli Rauman Pitsiviikolla vuonna 1997, Suhonen muistelee.

– Kokonaisuudessa lähden pohtimaan tasa-arvon, kestävän kehityksen ja elämyksellisyyden kysymyksiä, jotka ovat minulle tekijänä erittäin tärkeitä. Ihmiset kaipaavat muistoja ja yhteisiä, jaettuja kokemuksia kesästään, ja näinä aikoina kokemusten tarve on korostunut entisestään.

Suhonen taitaa kuratoinnin sekä brändityön. Hanke tarjoaa museoille ja Pitsiviikolle hienon mahdollisuuden toteuttaa rajat ylittävää yhteistyötä. Kulttuurihistoriallisen museon ja taidemuseon yhteistyö luo mahdollisuuden tarkastella pitsiä uudenlaisesta näkökulmasta.

– Paola Suhosella on useiden tuottamiensa hyvin menestyneiden tapahtumien myötä näkemystä kaupunkifestivaalin kehittämistyöhön. Suhosen mukanaolo tuo uudenlaista näkemystä myös pitsinäyttelyiden toteuttamiseen ja yhteistyöhön kulttuurihistoriallisen museon ja taidemuseon välille, Minna-Liisa Salonsaari ja Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto toteavat.

Pitsinäyttely avautuu yleisölle 12.6. ja on esillä 26.9. saakka.

– Näyttelysuunnitelmaa viedään eteenpäin, vaikka emme voikaan vielä tietää, millainen koronatilanne Suomessa on tulevana kesänä ja millaisten rajoitusten kanssa Raumalla silloin toimitaan. Isoa näyttelykokonaisuutta on kuitenkin ryhdyttävä valmistelemaan riittävän ajoissa, ja aina on varauduttava myös muutoksiin, Minna-Liisa Salonsaari kertoo.

Koronapandemia kannustaa yhteistyöhön ja uudistuviin sisältöihin

Kaupunkifestivaali Pitsiviikon kehittämisessä käytetään ensimmäistä kertaa ulkopuolisen asiantuntijan osaamista. Yhteistyön tuloksia tullaan näkemään kuluvan vuoden lisäksi myös tulevaisuudessa.

– Tapahtuman kehittämisessä keskitymme erityisesti Pitsiviikon tavoitteiden ja tulevaisuuden suuntaviivojen etsimiseen. Olosuhteiden ja toimintaympäristön muuttuessa 50-vuotiaan tapahtuman tuottamisessa on löydettävä uusia tapoja vaikuttamiseen, toimimiseen ja näkymiseen. Kevään aikana kehittämistyötä on tarkoitus tehdä myös tapahtuman laajan yhteistyö- ja sidosryhmäverkoston kanssa. Paola Suhosen suunnittelemaa ja ideoimaa ohjelmaa tullaan näkemään myös Mustan pitsin yönä 2021, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Pitsiviikon 2021 toteutustapa varmistuu huhtikuussa

Rauman Pitsiviikko järjestetään seuraavan kerran 17.–25.7.2021. Tapahtuman suunnittelussa huomioidaan mahdollisesti jatkuvan koronatilanteen tuomat rajoitukset.

– Mikäli kesällä ei voida järjestää isoja yleisötapahtumia, Pitsiviikon ohjelmaa voidaan esittää ilman yleisöä striimatusti tai rajatuille yleisöille. Näyttelyitä voidaan pitää auki voimassa olevia yleisömäärärajoituksia noudattaen, Stenfors sanoo.

Pitsiviikon toteutustavasta päätetään huhtikuun loppuun mennessä. Ohjelmahaku käynnistyy helmikuun aikana.