Tiedotteet

Tiedote 28.5.2020

Rauman Pitsiviikko 2020 järjestetään yhdeksäntuntisena livelähetyksenä

Rauman Pitsiviikko järjestetään tänä kesänä yhdeksäntuntisena livelähetyksenä perjantaina 24.7. eli Mustan pitsin yönä. Pitsiviikko Live – Yhdeksän festivaalipäivää yhdeksässä tunnissa koostaa 50. kertaa järjestettävän Pitsiviikon monipuolisen ohjelman, kiinnostavat paikalliset esiintyjät sekä festivaalitunnelman yhdeksäntuntiseen juonnettuun lähetykseen.

Pitsiviikon isot yleisötapahtumat, kuten Savilanpuiston ilmaiskonsertit ja Kansainväliset Suurmarkkinat, on peruttu Suomen hallituksen 22.4. tekemän linjauksen mukaisesti, jonka myötä suuret yleisötapahtumat kiellettiin koronaepidemian vuoksi heinäkuun loppuun asti.

Pitsiviikko Livessä nähdään ennakkoon kuvattuja esityksiä ja ohjelmaa, kiinnostavia kohtaamisia ja haastatteluja sekä suoraa lähetystä Rauman taidemuseon sisäpihalta. Livelähetystä voi seurata perinteisenä Mustan Pitsin yönä Rauman kaupungin YouTube-kanavalla osoitteessa www.youtube.com/cityofrauma. Lähetys tallennetaan samalle kanavalle jälkikäteen. Ihmiset voivat seurata lähetystä siellä, missä poikkeusolojen takia ovat – kotona, mökkilaitureilla tai veneillä.

– Koko festivaalituotanto piti muuttaa melko nopeassa ajassa täysin toisenlaiseen muotoon. Pohjana on alkuperäinen tapahtuma, sen parhaat puolet, ainutlaatuinen ja erottuva ohjelma ja tunnelma, johon vain Pitsiviikko pystyy. Koko kaupungissa näkyvän festivaalin sijaan keskitymme kuitenkin siihen, miten paras kokemus Pitsiviikosta välitetään ruudun välityksellä katsojille, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

– Kun totutusta on pakko poiketa, saadaan aikaan jotain sellaista, mikä normaalioloissa olisi ollut lähes mahdotonta tehdä. On mahdollista, että poikkeustoteutuksesta voi jäädä jotain myös pysyväksi toimintatavaksi tuleviin Pitsiviikkoihin, Stenfors jatkaa.

Sisältöä tuotetaan yhdessä – yleisö voi osallistua sosiaalisen median avulla

Pitsiviikko Live toteutetaan noudattaen poikkeusolojen rajoituksia ja vastuullista järjestämistapaa ilman liveyleisöä. Myös tuotanto on suunniteltu niin, että kuvaukset ja lähetys voidaan järjestää, vaikka koronatilanteeseen liittyvät rajoitukset esimerkiksi jälleen kiristyisivät kesän aikana.

Pitsiviikko Live on poikkeusaikoihin suunniteltu monikameratuotanto. Yhdeksään tuntiin mahtuu paljon ohjelmaa ja osa sisällöistä kuvataan kesän aikana ennakkoon. Lähetys vie festivaalin tapahtumat moniin raumalaisiin kohteisiin. Sisältöjä kuvataan muun muassa Vanhassa Raumassa, Sammallahdenmäellä sekä merellisen luonnon äärellä. Lähetyksen katsojat pääsevät tapahtuman ohjelman lisäksi nauttimaan Rauman upeista maisemista ja maailmanperintökohteiden ainutlaatuisista ympäristöistä.

Lähetyksen ohjelma rakentuu perinteisen Pitsiviikon tärkeiden sisältöjen, raumalaisten kulttuurintekijöiden ja elävän kulttuuriperinnön ympärille. Lähetyksessä nähdään esittävää taidetta ja kuullaan monipuolisesti musiikkia ja mielenkiintoisia haastatteluja. Luvassa on myös Pitsiviikolle täysin uusia ja poikkeuksellisia sisältöjä.

– Kaikki esiintyjät, joihin olemme jo ehtineet olla yhteydessä, ovat innoissaan lähdössä mukaan lähetykseen ja suunnittelevat kanssamme sitä, miltä Pitsiviikon ohjelma tänä vuonna näyttää. Yhdeksäntuntiseen lähetykseen mahtuu vielä sisältöä, joten haluammekin vielä kutsua kaikenikäiset, erityisesti nuoret, mukaan ohjelman ideointiin, suunnitteluun ja esiintyjiksi. Koska tapahtuman tuotantotapa on tänä vuonna niin poikkeuksellinen, ohjelmassa on tilausta hauskoille, yllättäville ja erikoisillekin ohjelmaideoille. Sellaisille, joita ei voisi normaaleissa tapahtumaolosuhteissa toteuttaa, kulttuurituottaja Sanni Tuuppa sanoo.

Pitsiviikon nettisivuilla osoitteessa www.pitsiviikko.fi voi käydä lukemassa, miten ohjelmaideoita voi ehdottaa lähetykseen. Yleisö voi osallistua lähetykseen sosiaalisen median kanavien kautta sekä ennakkoon että lähetyksen aikana. Kesän aikana esitetään muun muassa kutsu juhlavuottaan viettävän tapahtuman onnittelutempauksen tekemiseen ja annetaan sosiaalisen median seuraajille mahdollisuus valita lähetyksessä näytettävää ohjelmasisältöä.

Tiedote 23.4.2020

Rauman Pitsiviikon 2020 yleisötapahtumat on peruttu

Rauman Pitsiviikon 2020 yleisötapahtumat on peruttu Suomen hallituksen keskiviikkona 22.4. tekemän linjauksen mukaisesti. Suurten yleisötapahtumien järjestäminen on kielletty 31.7.2020 saakka. Pitsiviikko oli määrä järjestää 18.–26.7.2020.

– Monet eri tahot ovat valmistelleet juhlavuoden Pitsiviikkoa jo pitkään, ja olemme varmoja, että festivaalista olisi tänäkin vuonna tullut hieno ja ikimuistoinen osa Rauman tapahtumakesää, Rauman kaupungin vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

– Pitsiviikko on merkittävä tapahtuma Raumalle, joten päätös sen perumisesta tehdään pettyneenä tietäen sen aiheuttavan pitkään valmisteltujen suunnitelmien peruuntumista ja tulonmenetyksiä monelle yhteistyökumppanille sekä ohjelma- ja näyttelyjärjestäjälle. Yleisön, esiintyjien, järjestäjien ja työntekijöiden terveys ja turvallisuus ovat meille kaikille kuitenkin tärkeintä.

Tavoitteena on siirtää mahdollisimman suuri osa Pitsiviikon jo ilmoitetusta ja valmistellusta ohjelmasta ensi vuoteen. Ensi vuoden Pitsiviikko järjestetään 17.–25.7.2021.

Tapahtuman tuotanto-organisaatio on festivaalimuotoisen Pitsiviikon valmistelun ohella tehnyt suunnitelman siitä, miten yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1971 järjestetyn Pitsiviikon toteuttaminen olisi mahdollista vallitsevissa olosuhteissa tänä kesänä. Heinäkuussa 2020 toteutuvasta poikkeusaikaan soveltuvasta ohjelmasta tiedotetaan lisää lähiaikoina.