Tiedotteet

2021

2020

28.7.2020
Pitsiviikko Livellä 14 600 katselukertaa viikonlopun aikana

Pitsiviikko Live –lähetys keräsi lähetyksen ja viikonlopun aikana yhteensä 14 600 katselukertaa. Näistä noin 12 300 tuli itse perjantain 24.7. suoran lähetyksen aikana ja loput tallenteen katseluina lauantain ja sunnuntain aikana. Yksittäisiä katsojia ohjelma keräsi lähes 6500. Katselukerroista noin 30 prosenttia tuli Youtuben ulkopuolelta, joista pääosa www.pitsiviikko.fi –sivun kautta sekä Facebookista. Loput katsojista löysivät lähetykseen suoraan Rauman kaupungin kanavan kautta ja videosivuston omalla hakutoiminnalla. Lähetys keräsi katsojia kotimaan lisäksi muun muassa Saksasta, Ruotsista, Espanjasta ja Kanadasta. Ohjelmisto kiinnosti erityisesti varttuneempaa väkeä, sillä kaikista katsojista noin 60 prosenttia oli yli 54-vuotiaita.

Livelähetyksen taltiointi on katsottavissa kokonaisuudessaan kaupungin Youtube-kanavalla, osoitteessa www.youtube.com/cityofrauma.
Ensi vuoden Pitsiviikon on tarkoitus toteutua perinteisenä, monipuolisen ohjelmatarjonnan kulttuurifestivaalina. Tavoitteena on siirtää suuri osa tälle vuodelle valmistellusta ja suunnitellusta ohjelmasta ensi vuoteen ja hyödyntää livelähetyksen tekemisestä saatua osaamista ja kokemuksia. Pitsiviikko järjestetään seuraavan kerran 17.–25.7.2021.

25.7.2020
Pitsiviikko Live onnistui odotetusti

50. kertaa järjestetty Rauman Pitsiviikko toteutettiin tänä vuonna yhdeksäntuntisena Pitsiviikko Live –lähetyksenä Mustan Pitsin Yönä perjantaina 24.7. Lähetys onnistui odotusten mukaan ja katsojat saivat nauttia monipuolisesta ohjelmasta koko illan ajan.

Vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors on kokonaisuuteen tyytyväinen.

– Uusi toteutustapa antoi mahdollisuuden tehdä Pitsiviikolle ainutlaatuista sisältöä. Saimme mukaan kaunista kuvamateriaalia, monenlaista musiikkia, upeita esityksiä sekä mielenkiintoisia keskusteluja. Teimme / saimme aikaan iloisen ja hyväntuulisen tapahtuman haastavissa olosuhteissa. Yhdeksän tunnin mittaisen lähetyksen luominen näin lyhyellä aikataululla oli (kieltämättä) haastavaa, mutta olen kokonaisuuteen ja Pitsiviikko-työryhmäämme todella tyytyväinen, Stenfors kehuu.

Pitsiviikko päätettiin siirtää livelähetyksen muotoon, kun valtioneuvosto jatkoi huhtikuussa isojen yleisötilaisuuksien järjestämiskieltoa heinäkuun loppuun saakka.

– Pitsiviikko Liven suunnittelu aloitettiin keväällä, jolloin ei ollut vielä tarkempaa tietoa kesän koronatilanteesta ja rajoitusten purkamisesta. Tuotantoa tehtiin kolmen kuukauden ajan, joten päätös siitä, miten tapahtuman kanssa edetään, piti tehdä aikaisin. Kesäkuussa tulleet päätökset rajoitusten purkamisesta tulivat yleisötapahtumien tuotantoa ajatellen liian myöhään, Stenfors toteaa.

Pitsiviikko Liven ohjelmaan kuului muun muassa musiikkiesityksiä, keskusteluja, raumalaisten matkailukohteiden esittelyjä sekä sirkustaidetta. Koko ohjelma on katsottavissa Rauman kaupungin Youtube-kanavalla osoitteessa http://www.youtube.com/cityofrauma.

Vuoden 2021 Rauman Pitsiviikon on tarkoitus toteutua perinteisenä, monipuolisen ohjelmatarjonnan kulttuurifestivaalina. Tavoitteena on siirtää suuri osa tälle vuodelle valmistellusta ja suunnitellusta ohjelmasta ensi vuoteen ja hyödyntää livelähetyksen tekemisestä saatua osaamista ja kokemuksia. Pitsiviikko järjestetään seuraavan kerran 17.–25.7.2021.

Tiedote 6.7.2020
Pitsiviikko Live tarjoaa ohjelmallisen kulttuurielämyksen verkossa

Mustan pitsin yönä 24.7. nähdään ja kuullaan Pitsiviikko Live eli yhdeksäntuntinen lähetys, joka tiivistää 50. kertaa järjestettävän tapahtuman kotikatsomossa koettavaksi elämykseksi. Pitsiviikolta tutut ohjelmaelementit ovat mukana – musiikki, tanssi ja taiteet, raumalainen perinneohjelma sekä tapahtumalle juurensa ja alkusysäyksen viisi vuosikymmentä sitten antanut pitsinnypläys. Lähetystä voi seurata Rauman kaupungin YouTube-kanavalla perjantai-iltapäivästä puoleen yöhön.

– Emme voi tänä kesänä kutsua koolle Pitsiviikolta tuttuja suuria yleisöjä, mutta voimme kuitenkin tarjota turvallisesti muistutuksen tapahtuman omaleimaisesta ohjelmasta. Kokonaisuus yhdistetään ainutlaatuiseen tapahtumaympäristöön verkkolähetyksen avulla. Teemme juhlavuoden tapahtumaohjelman yhdessä Pitsiviikolta tuttujen esiintyjien kanssa, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

Pitsiviikko Liven aloittaa perinteisesti Pyyrman, joka rummuttaa juhlavuoden lähetykselle alkutahdit. Ensimmäisen lähetystunnin aikana nähdään myös muut avajaisjuhlallisuudet, kuten raumalaisen tanssiryhmä Mirku Flikkojen pitsitanssi ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun juhlapuhe. Raumalaissyntyisen baritoni Aarne Pelkosen trio tähdittää avaustunnin ohjelmaa.

Lähetyksessä opetellaan myös nypläämään ja nyplätään kilpaa, puhutaan pitsistä sekä seurataan, kuinka paljon pitsiä saadaan aikaiseksi yhdeksän tunnin aikana.

Lasten oman lähetystunnin aikana nähdään nukketeatteria, kuullaan raumankielinen satuhetki ja lauletaan lastenlauluja raumalaisittain tutun trion johdolla. Pitsiviikko Liven bändi eli Talon Orkesteri säestää myös muita lähetyksessä esiintyviä solisteja.

Ohjelma-aikaa rytmittävät lähetystä varten etukäteen kuvatut insertit, joissa päästään tutustumaan muun muassa raumalaistaiteilijoiden työhuoneisiin, uniikkeihin yksityismuseokokoelmiin sekä kiinnostaviin Vanha Rauma -kierroksiin, joissa tuttuja kadunkulmia lähestytään myös lintuperspektiivistä. Lähetystä varten toteutetut Vanha Rauma -opastukset on kuvattu ennakkoon Rauman oppaiden kanssa.

Lähetys päättyy iltahämärän laskeuduttua konserttikimaraan, jonka päätähtinä kuullaan kuoro- ja lauluyhtyemusiikkia esittävä Myytti-kuoro sekä muun muassa Rauman Soittokunnan upeaäänisenä solistina tunnettu laulaja-lauluntekijä ja pianisti Alina Sudenlehti. Ilta huipentuu valotaideteokseen, jonka toteutuksen voi keskiyön aikaan kokea verkkolähetyksen lisäksi myös livenä Hauenguanon aukion ympäristössä olevien rakennusten ikkunoissa.

Yhdeksäntuntisen ohjelman juontavat ja luotsaavat läpi Laura Ruohola ja Karri Laihonen. Lähetyksessä kuullaan heidän johdollaan myös pitsi- ja tapahtumateemaista puheohjelmaa sekä kiinnostavia keskusteluja.

Rauman Pitsiviikko järjestetään tänä vuonna 50. kerran. Vuodesta 1971 lähtien yhtäjaksoisesti järjestetty kaupunkifestivaali on lunastanut paikkansa läheltä ja kaukaa saapuvien tapahtumakävijöiden sydämissä. Juhlavuoden tapahtuma järjestetään poikkeuksellisesti verkossa yhdeksäntuntisena lähetyksenä. Livelähetystä voi seurata Rauman kaupungin YouTube-kanavalla perjantaina 24.7. klo 15-00.

Tiedote 28.5.2020
Rauman Pitsiviikko 2020 järjestetään yhdeksäntuntisena livelähetyksenä

Rauman Pitsiviikko järjestetään tänä kesänä yhdeksäntuntisena livelähetyksenä perjantaina 24.7. eli Mustan pitsin yönä. Pitsiviikko Live – Yhdeksän festivaalipäivää yhdeksässä tunnissa koostaa 50. kertaa järjestettävän Pitsiviikon monipuolisen ohjelman, kiinnostavat paikalliset esiintyjät sekä festivaalitunnelman yhdeksäntuntiseen juonnettuun lähetykseen.

Pitsiviikon isot yleisötapahtumat, kuten Savilanpuiston ilmaiskonsertit ja Kansainväliset Suurmarkkinat, on peruttu Suomen hallituksen 22.4. tekemän linjauksen mukaisesti, jonka myötä suuret yleisötapahtumat kiellettiin koronaepidemian vuoksi heinäkuun loppuun asti.

Pitsiviikko Livessä nähdään ennakkoon kuvattuja esityksiä ja ohjelmaa, kiinnostavia kohtaamisia ja haastatteluja sekä suoraa lähetystä Rauman taidemuseon sisäpihalta. Livelähetystä voi seurata perinteisenä Mustan Pitsin yönä Rauman kaupungin YouTube-kanavalla osoitteessa www.youtube.com/cityofrauma. Lähetys tallennetaan samalle kanavalle jälkikäteen. Ihmiset voivat seurata lähetystä siellä, missä poikkeusolojen takia ovat – kotona, mökkilaitureilla tai veneillä.

– Koko festivaalituotanto piti muuttaa melko nopeassa ajassa täysin toisenlaiseen muotoon. Pohjana on alkuperäinen tapahtuma, sen parhaat puolet, ainutlaatuinen ja erottuva ohjelma ja tunnelma, johon vain Pitsiviikko pystyy. Koko kaupungissa näkyvän festivaalin sijaan keskitymme kuitenkin siihen, miten paras kokemus Pitsiviikosta välitetään ruudun välityksellä katsojille, vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

– Kun totutusta on pakko poiketa, saadaan aikaan jotain sellaista, mikä normaalioloissa olisi ollut lähes mahdotonta tehdä. On mahdollista, että poikkeustoteutuksesta voi jäädä jotain myös pysyväksi toimintatavaksi tuleviin Pitsiviikkoihin, Stenfors jatkaa.

Sisältöä tuotetaan yhdessä – yleisö voi osallistua sosiaalisen median avulla

Pitsiviikko Live toteutetaan noudattaen poikkeusolojen rajoituksia ja vastuullista järjestämistapaa ilman liveyleisöä. Myös tuotanto on suunniteltu niin, että kuvaukset ja lähetys voidaan järjestää, vaikka koronatilanteeseen liittyvät rajoitukset esimerkiksi jälleen kiristyisivät kesän aikana.

Pitsiviikko Live on poikkeusaikoihin suunniteltu monikameratuotanto. Yhdeksään tuntiin mahtuu paljon ohjelmaa ja osa sisällöistä kuvataan kesän aikana ennakkoon. Lähetys vie festivaalin tapahtumat moniin raumalaisiin kohteisiin. Sisältöjä kuvataan muun muassa Vanhassa Raumassa, Sammallahdenmäellä sekä merellisen luonnon äärellä. Lähetyksen katsojat pääsevät tapahtuman ohjelman lisäksi nauttimaan Rauman upeista maisemista ja maailmanperintökohteiden ainutlaatuisista ympäristöistä.

Lähetyksen ohjelma rakentuu perinteisen Pitsiviikon tärkeiden sisältöjen, raumalaisten kulttuurintekijöiden ja elävän kulttuuriperinnön ympärille. Lähetyksessä nähdään esittävää taidetta ja kuullaan monipuolisesti musiikkia ja mielenkiintoisia haastatteluja. Luvassa on myös Pitsiviikolle täysin uusia ja poikkeuksellisia sisältöjä.

– Kaikki esiintyjät, joihin olemme jo ehtineet olla yhteydessä, ovat innoissaan lähdössä mukaan lähetykseen ja suunnittelevat kanssamme sitä, miltä Pitsiviikon ohjelma tänä vuonna näyttää. Yhdeksäntuntiseen lähetykseen mahtuu vielä sisältöä, joten haluammekin vielä kutsua kaikenikäiset, erityisesti nuoret, mukaan ohjelman ideointiin, suunnitteluun ja esiintyjiksi. Koska tapahtuman tuotantotapa on tänä vuonna niin poikkeuksellinen, ohjelmassa on tilausta hauskoille, yllättäville ja erikoisillekin ohjelmaideoille. Sellaisille, joita ei voisi normaaleissa tapahtumaolosuhteissa toteuttaa, kulttuurituottaja Sanni Tuuppa sanoo.

Pitsiviikon nettisivuilla osoitteessa www.pitsiviikko.fi voi käydä lukemassa, miten ohjelmaideoita voi ehdottaa lähetykseen. Yleisö voi osallistua lähetykseen sosiaalisen median kanavien kautta sekä ennakkoon että lähetyksen aikana. Kesän aikana esitetään muun muassa kutsu juhlavuottaan viettävän tapahtuman onnittelutempauksen tekemiseen ja annetaan sosiaalisen median seuraajille mahdollisuus valita lähetyksessä näytettävää ohjelmasisältöä.

Tiedote 23.4.2020
Rauman Pitsiviikon 2020 yleisötapahtumat on peruttu

Rauman Pitsiviikon 2020 yleisötapahtumat on peruttu Suomen hallituksen keskiviikkona 22.4. tekemän linjauksen mukaisesti. Suurten yleisötapahtumien järjestäminen on kielletty 31.7.2020 saakka. Pitsiviikko oli määrä järjestää 18.–26.7.2020.

– Monet eri tahot ovat valmistelleet juhlavuoden Pitsiviikkoa jo pitkään, ja olemme varmoja, että festivaalista olisi tänäkin vuonna tullut hieno ja ikimuistoinen osa Rauman tapahtumakesää, Rauman kaupungin vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors kertoo.

– Pitsiviikko on merkittävä tapahtuma Raumalle, joten päätös sen perumisesta tehdään pettyneenä tietäen sen aiheuttavan pitkään valmisteltujen suunnitelmien peruuntumista ja tulonmenetyksiä monelle yhteistyökumppanille sekä ohjelma- ja näyttelyjärjestäjälle. Yleisön, esiintyjien, järjestäjien ja työntekijöiden terveys ja turvallisuus ovat meille kaikille kuitenkin tärkeintä.

Tavoitteena on siirtää mahdollisimman suuri osa Pitsiviikon jo ilmoitetusta ja valmistellusta ohjelmasta ensi vuoteen. Ensi vuoden Pitsiviikko järjestetään 17.–25.7.2021.

Tapahtuman tuotanto-organisaatio on festivaalimuotoisen Pitsiviikon valmistelun ohella tehnyt suunnitelman siitä, miten yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1971 järjestetyn Pitsiviikon toteuttaminen olisi mahdollista vallitsevissa olosuhteissa tänä kesänä. Heinäkuussa 2020 toteutuvasta poikkeusaikaan soveltuvasta ohjelmasta tiedotetaan lisää lähiaikoina.