Info

Liikennejärjestelyt, saapuminen ja pysäköinti

Pitsiviikon tapahtumat keskittyvät Vanhan Rauman alueelle. Pitsiviikko vaikuttaa Rauman keskusta-alueen liikennejärjestelyihin maanantaista 22.7. alkaen. Tapahtuma-alueiden rakentaminen sulkee katuja ydinkeskustassa, vaikuttaa pysäköintiin ja siirtää paikallisliikenteen pysäkkien paikkaa. Tarpeellinen huoltoliikenne ja tonteille ajo on mahdollista tapahtuma-aikana. Tarkempaa tietoa Pitsiviikon vaikutuksista keskustan liikennejärjestelyihin löytyy tiedotteesta ja liikennejärjestelykartasta.

Rauman keskustaan voi saapua linja-autolla. Aikatauluja voi hakea Matkahuollon ja Onnibussin sivuilta. Lisää tietoa kaupunkiin saapumisesta löytyy Visit Rauman Liikenne sivuilta. Kaupungissa liikkumista voi suunnitella paikallisliikenteen aikataulujen avulla. Mustan pitsin yönä Savilaan ajetaan lisävuoroja Merirauman ja Paroalhon reiteillä.

Kaikki parkkipaikat ovat Raumalla joko ilmaisia tai parkkikiekon vaativia pysäköintipaikkoja. Rauman karttapalvelusta voit tutustua tarkemmin kaupunkialueeseen. Pysäköintipaikkoja autoille löytyy ydinkeskustan ulkopuolelta ja muun muassa tilapäisenä pysäköintialueena toimivalta Karin koulun sisäpihalta (Savilankatu 5) ja Karin kentältä (Sahankadun varrella).

Tapahtuma-alueelle kannattaa tilapäisistä liikennejärjestelyistä johtuen saapua pyörällä tai kävellen. Tapahtuman tilapäinen pyöräparkki sijaitsee Vänninkadulla kauppakeskuksen läheisyydessä. Raumalla on myös vuokrattavia EASYBIKE-kaupunkipyöriä.

Esteettömyys  

Pitsiviikon tapahtuma-alue on Vanhassa Raumassa ja Kanalinrannan ympäristössä. Vanhan Rauman alue on osin vaikeakulkuista johtuen katukiveyksistä, mikä voi hankaloittaa esimerkiksi pyörätuolilla liikkumista. Vanhan Rauman katukivetykset ovat pientä sileää kiveä, samoin myös Rauman keskustan jalkakäytävät, mikä voi esimerkiksi pyörätuolissa istuessa tuntua epämukavalta.

Pitsiviikon aikana osa Rauman keskustan kaduista on suljettu kokonaan liikenteeltä. Tällöin autotiet, jotka ovat asfalttia, ovat kävijöiden käytössä ja mahdollistavat sujuvamman liikkumisen esimerkiksi pyörätuolilla. Tapahtuma-alue on laaja ja liikkuminen on helpointa kävellen. Pyörätuolit, lastenvaunut yms. ovat sallittuja.

Invapysäköintipaikkojen ja -vessojen sijainnit on merkitty oheiseen karttaan. Tapahtuma-alueen invavessat on sijoitettu Savilanpuiston juhla-alueelle sekä Kalliokadulle tapahtuma-alueen välittömään läheisyyteen.

Tapahtuma-alueelle odotetaan Pitsiviikolla paljon kävijöitä ja osa alueesta saattaa ruuhkautua. Yleisömäärä voi hankaloittaa esimerkiksi pyörätuolilla kulkemista. Lisäksi Mustan pitsin yönä odotetaan suuria määriä kävijöitä yleisesti Vanhaan Raumaan.

Savilanpuiston juhla-alueelta ei löydy korotettua lavaa. Juhla-alueelle on pääsy pyörätuolilla, mutta emme pysty lupaamaan esteetöntä näköyhteyttä lavalle väenpaljoudesta johtuen.

Vanhassa Raumassa on liikkeitä ja ravintoloita, joissa esteettömyyttä ei ole voitu toteuttaa. Rauman kaupungin matkailupalveluiden kokoama Esteettömät kohteet matkailijoille -lista auttaa esteettömien kohteiden löytämisessä.

Ympäristö

Jokainen tapahtumakävijä voi huolehtia tapahtuma-alueen siisteydestä ja viihtyisyydestä laittamalla roskat roskiksiin ja keräysastioihin. Tapahtuma-alueelta löytyy useita roskien lajittelupisteitä. Alueella useassa vuorossa kiertävät siivouspartiot neuvovat tapahtumakävijöitä jätteiden lajittelussa.

Kaikki Pitsiviikon käyttämä sähkö on Rauman Biovoiman tuottamaa vihreää sähköä. Vihreän sähkön käyttämisen tapahtumassa mahdollistavat Rauman Energia ja Lännen Omavoima.

Festivaalin käsiohjelma on painettu PEFC-sertifioidulle paperille. Paperi on valmistettu kestävästi hoidettujen metsien puusta. PEFC-järjestelmään kuuluu lukuisia metsien hoitoon ja puun alkuperään liittyviä vaatimuksia. Kansainvälisistä standardeista voi lukea tarkemmin PEFC-merkin sivuilta.

Me käytämme Ekokompassia logo

Ekokompassi

Rauman Pitsiviikko on mukana Ekokompassi-ympäristöjärjestelmässä. Pitsiviikolle haetaan virallista Ekokompassi-ympäristösertifikaattia vuoden 2019 tapahtuman aikana. Ekokompassin saamiseksi tapahtuman ympäristövaikutukset on arvioitu ja niiden hallitsemiseksi on laadittu suunnitelma.

Tapahtuman ympäristökuormitusta pyritään pienentämään ympäristöohjelmalla, jolla on selkeät tavoitteet. Sertifikaattia varten tapahtumalle on myös laadittu uusi jätehuoltosuunnitelma.

Tapahtuman ympäristökuormistusta pyritään aktiivisesti pienentämään esimerkiksi mahdollistamalla jätteiden lajittelu, valitsemalla uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä sekä tekemällä vastuullisia ja ympäristöystävällisiä hankintoja.

Kävijät voivat vähentää omaa ympäristökuormitustaan lajittelemalla jätteensä ja suosimalla ympäristöystävällisiä liikkumistapoja kuten julkisia kulkuneuvoja, kimppakyytiä tai polkupyörää. Tapahtuma-alueella on helpointa liikkua kävellen.

Ekokompassi on Suomessa kehitetty ympäristöjärjestelmä, jonka tarkoitus on parantaa käytännöntasolla yritysten ja tapahtumien ympäristöasioiden hallintaa. Ekokompassi on jo lähes 30 tapahtumalla, 60 yrityksellä ja muutamalla virastolla. Lisää aiheesta voi lukea Ekokompassin nettisivuilta.

Vesipisteet

Tapahtuma-alueella on neljä merkittyä talousvesipistettä, joissa oman vesipullon voi täyttää.

Turvallisuus

Pitsiviikon huvialueella ei saa nauttia omia alkoholijuomia. Tupakointi on kielletty Savilanpuiston juhla-alueen katsomoalueella. Tupakointialueita ei ole erikseen osoitettu.

Löytötavarat

Pitsiviikon aikana kadonneita tavaroita voi tiedustella Rauman poliisiasemalta numerosta 0295 417 745. Puhelinaika ma–pe 9–11. Lupakanslian yhteydessä (Aittakarinkatu 21) palvellaan vuoronumerolla. Avoinna ma–pe klo 9–16.

Maksuvälineet ja pankkiautomaatit

Käteistä kannattaa ottaa mukaan erityisesti markkina-alueen ostoksia varten. Tapahtuma-alueella on pankkiautomaatteja Osuuspankin yhteydestä (Kauppakatu 1) sekä Kauppakeskus Wännissä (Nortamonkatu 10). Seuraavaksi lähimmät automaatit löytyvät Prismasta, K-Citymarketista ja Pick n Paysta.

Lipunmyynti

Suurin osa Pitsiviikon tapahtumista on kaikille ilmaisia. Tapahtumakohtaiset hinnat ja maksutiedot on ilmoitettu ohjelmatekstin yhteydessä, mikäli tapahtumaan, näyttelyyn tai kurssille on sisäänpääsy- tai osallistumismaksu. Jos ohjelmatekstin yhteydessä ei ole mainintaa hinnasta, tapahtuma on maksuton.